
Dania główne
Znalezione przepisy
3608

Makaron ze szpinakiem
60 min
831 kcal

Makaron tagliatelle z przegrzebkami w sosie śmietanowo- cytrynowym
40 min
933 kcal

Zapiekanka z ryżem
40 min
1100 kcal

2.5
Krewetki czosnkowe podane z sosem i makaronem
60 min
484 kcal

Kiszka ziemniaczana
90 min
318 kcal

3.0
Owoce morza ze szpinakiem
60 min
437 kcal

Krokiety
60 min
379 kcal

5.0
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i sosem bolońskim
60 min
417 kcal

Klopsiki drobiowe
60 min
508 kcal

Spaghetti
15 min
1141 kcal

3.0
Spagetti bolognese z mięsem mielonym 🍝
40 min
634 kcal

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
60 min
1324 kcal

Pampuszki z jogurtem
60 min
338 kcal

Risotto z kurczakiem i kalafiorem
60 min
370 kcal

Zupa pomidorowa
480 min
352 kcal

Makaron z mięsem
60 min
936 kcal

Sos z żeberek
60 min
370 kcal

Szaszłyki drobiowe z sosem tzatzyki
60 min
2599 kcal

Danie z makaronu i jajek
40 min
826 kcal

Mielone z serem żółtym i pieczarkami
60 min
749 kcal

Mintaj w panierce
60 min
2383 kcal

Paluszki ze schabu
60 min
597 kcal

Makaron z sosem śmietanowym
40 min
614 kcal

Paszteciki
60 min
1177 kcal
Dania główne to najważniejsza część obiadu, a często także centralny punkt rodzinnych spotkań, niedzielnych dań czy kolacji z przyjaciółmi. To właśnie one sycą, nadają rytm całemu posiłkowi i dają największe pole do kulinarnych eksperymentów. W zależności od preferencji i okazji mogą być lekkie lub konkretne, mięsne, wegetariańskie, makaronowe, pieczone, gotowane lub zapiekane. W polskiej kuchni dania główne mają mocną pozycję – znajdziemy tu zarówno klasyki, jak i nowoczesne wariacje na temat znanych smaków.
W serwisie Uwielbiam.pl znajdziesz bogaty zbiór przepisów na dania główne, które zadowolą zarówno miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań. Od tradycyjnych potraw mięsnych, przez wegetariańskie specjały, aż po inspiracje z kuchni świata – każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Klasyczne dania mięsne – tradycja na talerzu
W polskim domu nie może zabraknąć dobrze przygotowanego mięsa. Na pierwszym miejscu oczywiście niezmiennie królują kotlety mielone – złociste, chrupiące z wierzchu, soczyste w środku, podawane z ziemniakami i mizerią lub kapustą. Obok nich równie często pojawia się schab – zarówno w wersji tradycyjnej, smażony na patelni, jak i w bardziej eleganckiej odsłonie – pieczony w całości, faszerowany lub podany w sosie grzybowym.
Na co dzień warto sięgać też po szybkie dania jednogarnkowe lub proste mięsa drobiowe. Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym, kurczak z masłem czosnkowym, czy domowe gulasze, takie jak gjuwecz, to świetne rozwiązanie na sycący, domowy obiad. Dla tych, którzy chcą nieco odejść od klasyki, w serwisie znajdziesz również przepisy na mniej oczywiste propozycje, jak maczanka po krakowsku czy kurczak generała Tso – doskonałe, jeśli szukasz czegoś innego niż typowe codzienne menu.
Ryby na głównym planie – zdrowo, smacznie i różnorodnie
Dania z ryb to świetna alternatywa dla klasycznych mięsnych obiadów. Szczególnie popularny jest u nas łosoś – pieczony, grillowany, podany z warzywami, cytryną lub w wersji z orientalnym akcentem, np. z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Równie często sięgamy po dorsza – delikatnego, białego, idealnego do smażenia w panierce lub pieczenia z ziołami i oliwą. Takie dania nie tylko smakują, ale też świetnie wpisują się w zdrowy, codzienny jadłospis.
Na Uwielbiam.pl znajdziesz mnóstwo pomysłów na rybne dania główne – od klasycznych filetów, przez zapiekanki z rybą i warzywami, po nowoczesne propozycje z kuchni śródziemnomorskiej. Ryby świetnie komponują się zarówno z lekkimi sałatkami, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami – purée z groszku, pieczonymi ziemniakami czy kaszą bulgur.
Makarony – włoska finezja na polskim stole
Makarony od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach, będąc symbolem szybkiego i smacznego posiłku. Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym to propozycja łącząca delikatność makaronu z chrupkością szparagów i orzeźwiającym aromatem cytryny. Dla miłośników intensywnych smaków polecamy makaron Dan Dan, wywodzący się z kuchni syczuańskiej, charakteryzujący się pikantnym sosem na bazie pasty sezamowej i mielonego mięsa.
Nie można pominąć klasyki w postaci makaronu z domowym pesto, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Z kolei makaron z kurczakiem w sosie hoisin to połączenie soczystego mięsa z aromatycznym, słodko-pikantnym sosem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Roślinne dania główne – przepisy bez mięsa
Coraz więcej osób sięga po dania roślinne, odkrywając bogactwo smaków i korzyści zdrowotne płynące z diety bezmięsnej. Stek z kalafiora, podawany z aromatycznymi warzywami, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych steków mięsnych. Placki z batatów, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, również stanowią świetną propozycję na lekki obiad lub kolację.
Dla miłośników kuchni azjatyckiej polecamy szarpany jackfruit z makaronem, gdzie owoc chlebowca, dzięki swojej teksturze, doskonale imituje mięso, tworząc sycące i aromatyczne danie. Natomiast dyniowe risotto, kremowe i delikatne, z dodatkiem świeżych ziół, to kwintesencja jesiennej kuchni roślinnej.
Zapiekanki – na każdą okazję
Jeśli szukasz dania głównego, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a za każdym razem robi wrażenie – zapiekanki to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka prostych składników, dobry ser i przyprawy, by przygotować sycący posiłek na obiad, kolację czy rodzinne spotkanie. Klasyką jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana – treściwa, aromatyczna, sprawdzona na każdą porę roku.
Dla fanów kuchni świata ciekawą opcją będzie bobotie – południowoafrykańska zapiekanka z mielonym mięsem, przyprawami i masą jajeczną. Możliwości jest mnóstwo – zapiekanki świetnie sprawdzają się zarówno jako codzienny, szybki obiad, jak i efektowne danie na specjalne okazje.