Carbonara z kimchi

Lubella
Carbonara z kimchi

0

0 / 0

Carbonara z kimchi to wyjątkowe połączenie włoskiej klasyki z koreańskim akcentem, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych dań. Delikatny makaron z kremowym parmezanem i jajkami doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem mieszanki kiszonych warzyw i podsmażonego boczku. Życzymy smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jajka kurze

2 szkl. parmezan tarty

250 g boczek wędzony parzony

1 łyżka oliwa z oliwek

400 g makaron spaghetti lubella

250 g kimchi

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Boczek pokroić w kostkę i powoli wytopić na łyżce oleju, aby powstały skwarki. Z patelni wyjąć boczek i zostawić wytopiony tłuszcz.

2

Kimchi drobno posiekać i podsmażyć ok. 5-6 minut na tłuszczu z boczku, aż się skarmelizuje.

3

W misce wymieszać jajka z tartym parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.

4

Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta.

5

Do miski z mieszaniną sera i jajek wlać pół chochli gorącej wody z gotującego się makaronu. Całość energicznie wymieszać.

6

Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos i zamieszać. Jeśli będzie zbyt rzadki, postawić garnek na małym ogniu, kontrolując temperaturę i ciągle mieszając, zredukować sos, aby zgęstniał. Należy uważać, aby jajka się nie ścięły.

7

Do makaronu dodać usmażone kimchi oraz skwarki z boczku.

8

Serwować od razu po przyrządzeniu.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły