Carbonara z kimchi
Lubella
Carbonara z kimchi to wyjątkowe połączenie włoskiej klasyki z koreańskim akcentem, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych dań. Delikatny makaron z kremowym parmezanem i jajkami doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem mieszanki kiszonych warzyw i podsmażonego boczku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Carbonara z kimchi to wyjątkowe połączenie włoskiej klasyki z koreańskim akcentem, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych dań. Delikatny makaron z kremowym parmezanem i jajkami doskonale kontrastuje z intensywnym smakiem mieszanki kiszonych warzyw i podsmażonego boczku. Życzymy smacznego!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jajka kurze
2 szkl. parmezan tarty
250 g boczek wędzony parzony
1 łyżka oliwa z oliwek
400 g makaron spaghetti lubella
250 g kimchi
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę i powoli wytopić na łyżce oleju, aby powstały skwarki. Z patelni wyjąć boczek i zostawić wytopiony tłuszcz.
Kimchi drobno posiekać i podsmażyć ok. 5-6 minut na tłuszczu z boczku, aż się skarmelizuje.
W misce wymieszać jajka z tartym parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta.
Do miski z mieszaniną sera i jajek wlać pół chochli gorącej wody z gotującego się makaronu. Całość energicznie wymieszać.
Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos i zamieszać. Jeśli będzie zbyt rzadki, postawić garnek na małym ogniu, kontrolując temperaturę i ciągle mieszając, zredukować sos, aby zgęstniał. Należy uważać, aby jajka się nie ścięły.
Do makaronu dodać usmażone kimchi oraz skwarki z boczku.
Serwować od razu po przyrządzeniu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.