Makaron z kurczakiem w sosie hoisin
Makaron z kurczakiem w sosie hoisin to idealny wybór na obiad dla wszystkich fanów orientalnych smaków. Połączenie makaronu udon z kurczakiem, pieczarkami, wyrazistym sosem hoisin i aromatycznymi dodatkami nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
657
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Makaron z kurczakiem w sosie hoisin to idealny wybór na obiad dla wszystkich fanów orientalnych smaków. Połączenie makaronu udon z kurczakiem, pieczarkami, wyrazistym sosem hoisin i aromatycznymi dodatkami nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g filet z kurczaka
200 g makaron udon świeży
6 szt. pieczarki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir
2 szt. papryczka chili
3 łyżka sos sojowy jasny
5 łyżka sos hoisin
1 łyżka olej sezamowy
1 pęcz. kolendra
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Czosnek, 2 cm imbiru i jedną papryczkę chilli posiekać w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w cienkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w większe kawałki.
Ugotować makaron udon zgodnie z zaleceniami producenta.
Na woku mocno rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić czosnek, paprykę i imbir. Przesmażyć 30 sekund, a następnie dodać pieczarki i smażyć około minuty.
Do woka wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Do woka wrzucić ugotowany makaron udon. Wlać sos sojowy, 3 łyżki sosu hoisin i olej sezamowy.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać i smażyć, aż sos zgęstnieje.
Podawać ze świeżą kolendrą i posiekanym chilli. Wierzch skropić sosem hoisin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
657
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.