Seitan w sosie teriyaki
Kotlin
Seitan w sosie teriyaki to świetna propozycja na obiad, która przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom mięsa. Seitan to doskonałe źródło białka, który ma mięsistą konsystencję, dzięki czemu idealnie imituje mięso. W połączeniu z aromatycznym słodko-słonym sosem teriyaki i ryżem tworzy sycący, wyrazisty i wyjątkowo smaczny posiłek. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
209
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Seitan w sosie teriyaki to świetna propozycja na obiad, która przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom mięsa. Seitan to doskonałe źródło białka, który ma mięsistą konsystencję, dzięki czemu idealnie imituje mięso. W połączeniu z aromatycznym słodko-słonym sosem teriyaki i ryżem tworzy sycący, wyrazisty i wyjątkowo smaczny posiłek. Życzymy smacznego!
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Seitan
1 szkl. mąka poznańska lubella
2 łyżka płatki drożdżowe nieaktywne
1 łyżecz. czosnek w proszku
1 łyżecz. wędzona papryka
0.50 łyżecz. sól
180 ml bulion warzywny
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka koncentrat pomidorowy kotlin
4 szkl. woda
Sos teriyaki
180 ml woda
30 ml sos sojowy
1 szt. imbir 3 cm
3 łyżka brązowy cukier
1 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka mąka kukurydziana
1 łyżka olej sezamowy
2 łyżka sezam
1 pęcz. świeża kolendra
Dodatkowo
Przygotowanie
Wymieszaj w misce mąkę poznańską, płatki drożdżowe, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i sól.
W bulionie warzywnym wymieszaj koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dodaj do suchych składników i wyrób jednolite ciasto.
W dużym garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień i wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki seitan.
Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj seitan przez około 45-55 minut (im dłużej się gotuje, tym będzie twardszy).
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta i przygotuj sos teriyaki.
W garnku zagotuj wodę i rozpuść cukier. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i starty imbir, a następnie doprowadź całość do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj, aż do zgęstnienia przez około 5 minut.
W szklance wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą i łyżkę wody. Wlej do garnka z gotującym się sosem i ciągle mieszaj, aby pozbyć się grudek.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj pokrojony seitan i smaż, aż do złocistego koloru.
Dodaj sos teriyaki i dokładnie wymieszaj, aby pokryć wszystkie kawałki.
Gotowy seitan w sosie teriyaki serwuj z ryżem. Całość posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
209
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.