Seitan w sosie teriyaki

Kotlin
Seitan w sosie teriyaki

0

0 / 0

Seitan w sosie teriyaki to świetna propozycja na obiad, która przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom mięsa. Seitan to doskonałe źródło białka, który ma mięsistą konsystencję, dzięki czemu idealnie imituje mięso. W połączeniu z aromatycznym słodko-słonym sosem teriyaki i ryżem tworzy sycący, wyrazisty i wyjątkowo smaczny posiłek. Życzymy smacznego!

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Seitan

1 szkl. mąka poznańska lubella

2 łyżka płatki drożdżowe nieaktywne

1 łyżecz. czosnek w proszku

1 łyżecz. wędzona papryka

0.50 łyżecz. sól

180 ml bulion warzywny

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka koncentrat pomidorowy kotlin

4 szkl. woda

Sos teriyaki

180 ml woda

30 ml sos sojowy

1 szt. imbir 3 cm

3 łyżka brązowy cukier

1 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka mąka kukurydziana

1 łyżka olej sezamowy

2 łyżka sezam

1 pęcz. świeża kolendra

Dodatkowo

Przygotowanie


1

Wymieszaj w misce mąkę poznańską, płatki drożdżowe, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i sól.

2

W bulionie warzywnym wymieszaj koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dodaj do suchych składników i wyrób jednolite ciasto.

3

W dużym garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień i wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki seitan.

4

Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj seitan przez około 45-55 minut (im dłużej się gotuje, tym będzie twardszy).

5

W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta i przygotuj sos teriyaki.

6

W garnku zagotuj wodę i rozpuść cukier. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i starty imbir, a następnie doprowadź całość do wrzenia.

7

Zmniejsz ogień i gotuj, aż do zgęstnienia przez około 5 minut.

8

W szklance wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą i łyżkę wody. Wlej do garnka z gotującym się sosem i ciągle mieszaj, aby pozbyć się grudek.

9

Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj pokrojony seitan i smaż, aż do złocistego koloru.

10

Dodaj sos teriyaki i dokładnie wymieszaj, aby pokryć wszystkie kawałki.

11

Gotowy seitan w sosie teriyaki serwuj z ryżem. Całość posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły