Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta

Lubella
Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta

1

0 / 0

Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta to idealny wybór na prosty i szybki obiad. Połączenie delikatnego makaronu z aromatycznym sosem na bazie pieczonych pomidorów, zielonej papryki, cukinii i cebuli nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na talerzu. To bezmięsne danie pełne smaków i kolorów, które doskonale urozmaici nasze codzienne menu. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron spaghetti lubella

2 szt. papryka zielona

2 szt. pomidory malinowe

1 szt. cukinia

2 szt. cebula czerwona

4 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. bazylia świeża

2 łyżka oliwa

1 łyżka suszone oregano

200 g ser typu feta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę oraz cukinię pokrój w grubą kostkę, pomidory w plastry, a paprykę przekrój na pół i wyciągnij gniazda nasienne.

2

Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.

3

Wstaw do piekarnika ustawionego na program grill na 200°C. Piecz ok. 20-25 minut, aż warzywa się zarumienią.

4

Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka.

5

Upieczone warzywa zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.

6

Przełóż sos warzywny do garnka z ugotowanym makaronem i dobrze zamieszaj.

7

Nałóż porcję makaronu na talerz. Dodaj pokruszony ser feta oraz świeżą bazylię.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

627

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły