Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta
Lubella
Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta to idealny wybór na prosty i szybki obiad. Połączenie delikatnego makaronu z aromatycznym sosem na bazie pieczonych pomidorów, zielonej papryki, cukinii i cebuli nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na talerzu. To bezmięsne danie pełne smaków i kolorów, które doskonale urozmaici nasze codzienne menu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
627
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron w sosie z grillowanych warzyw z serem feta to idealny wybór na prosty i szybki obiad. Połączenie delikatnego makaronu z aromatycznym sosem na bazie pieczonych pomidorów, zielonej papryki, cukinii i cebuli nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na talerzu. To bezmięsne danie pełne smaków i kolorów, które doskonale urozmaici nasze codzienne menu. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
2 szt. papryka zielona
2 szt. pomidory malinowe
1 szt. cukinia
2 szt. cebula czerwona
4 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. bazylia świeża
2 łyżka oliwa
1 łyżka suszone oregano
200 g ser typu feta
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę oraz cukinię pokrój w grubą kostkę, pomidory w plastry, a paprykę przekrój na pół i wyciągnij gniazda nasienne.
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
Wstaw do piekarnika ustawionego na program grill na 200°C. Piecz ok. 20-25 minut, aż warzywa się zarumienią.
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka.
Upieczone warzywa zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.
Przełóż sos warzywny do garnka z ugotowanym makaronem i dobrze zamieszaj.
Nałóż porcję makaronu na talerz. Dodaj pokruszony ser feta oraz świeżą bazylię.