Kotlety z kurczaka z masłem czosnkowym

Lubella

Kotlety z kurczaka z masłem czosnkowym to idealna propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego i sprawdzonego pomysłu na obiad. To proste danie, które nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych przygotowań. Idealne na co dzień – dobrze komponuje się zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i lekką sałatką. Połączenie chrupiącego kurczaka z czosnkowo-ziołowym masełkiem i orzeźwiającą cytryną nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotlety z kurczaka z masłem czosnkowym to idealna propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego i sprawdzonego pomysłu na obiad. To proste danie, które nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych przygotowań. Idealne na co dzień – dobrze komponuje się zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i lekką sałatką. Połączenie chrupiącego kurczaka z czosnkowo-ziołowym masełkiem i orzeźwiającą cytryną nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Kotlety z kurczaka
2 szt. pierś z kurczaka
50 g mąka pszenna lubella
30 g panierka panko
1 szt. masło klarowane do smażenia
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól
Masło czosnkowo-ziołowe
3 łyżka masło
3 szt. ząbki czosnku
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól
Dodatkowo
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć wszerz, ale nie do końca tak, aby je rozłożyć.
Doprawić mięso pieprzem i solą.
W trzech pojemnikach umieścić: roztrzepane jajko, mąkę pszenną, bułkę tartą panko.
Panierować mięso kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek oraz płatki chilli. Smażyć upieczonego kurczaka z obu stron na średnim ogniu, aż panierka się zarumieni.
Ściągnąć kotlety na talerz, polać pozostałym masłem ze smażenia.
Podawać z cząstką cytryny do skropienia.