Szarpany jackfruit z makaronem

Łowicz
Szarpany jackfruit z makaronem

0

0 / 0

Szarpany jackfruit z makaronem to wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie wegetariańskie, które zachwyci nawet mięsożerców. Soczysty jackfruit, podsmażany z aromatycznymi przyprawami, doskonale imituje smak i strukturę szarpanego mięsa. To doskonała propozycja dla wegetarian i wegan, ale również dla miłośników ciekawych połączeń kulinarnych. Życzymy smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

300 g ryżowy makaron

1 puszka jackfruit w puszce

100 g młoda kapusta biała

1 opak. sos pad thai

1 szt. szalotka

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. czarnuszka

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szczyp. pędy bambusa

1 szczyp. kiełki fasoli mung

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. papryka ostra

Przygotowanie


1

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3

Następnie za pomocą widelca szarpiemy jackfruita i wrzucamy go na patelnię. Dodajemy również posiekaną kapustę białą i łyżkę przecieru pomidorowego.

4

Całość smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy według uznania kiełki fasoli mung i doprawiamy do smaku.

5

Makaron wrzucamy do sosu na patelnię i dokładnie mieszamy.

6

Makaron z szarpanym jackfruitem przed podaniem posypujemy czarnuszką i pędami bambusa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2234

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

250

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły