Szarpany jackfruit z makaronem
Łowicz
Szarpany jackfruit z makaronem to wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie wegetariańskie, które zachwyci nawet mięsożerców. Soczysty jackfruit, podsmażany z aromatycznymi przyprawami, doskonale imituje smak i strukturę szarpanego mięsa. To doskonała propozycja dla wegetarian i wegan, ale również dla miłośników ciekawych połączeń kulinarnych. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Szarpany jackfruit z makaronem to wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie wegetariańskie, które zachwyci nawet mięsożerców. Soczysty jackfruit, podsmażany z aromatycznymi przyprawami, doskonale imituje smak i strukturę szarpanego mięsa. To doskonała propozycja dla wegetarian i wegan, ale również dla miłośników ciekawych połączeń kulinarnych. Życzymy smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łyżka przecier pomidorowy łowicz
300 g ryżowy makaron
1 pusz. jackfruit w puszce
100 g młoda kapusta biała
1 opak. sos pad thai
1 szt. szalotka
2 szt. ząbki czosnku
1 szcz. czarnuszka
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szcz. pędy bambusa
1 szcz. kiełki fasoli mung
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz czarny
1 szcz. papryka ostra
Przygotowanie
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie za pomocą widelca szarpiemy jackfruita i wrzucamy go na patelnię. Dodajemy również posiekaną kapustę białą i łyżkę przecieru pomidorowego.
Całość smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy według uznania kiełki fasoli mung i doprawiamy do smaku.
Makaron wrzucamy do sosu na patelnię i dokładnie mieszamy.
Makaron z szarpanym jackfruitem przed podaniem posypujemy czarnuszką i pędami bambusa.