Dyniowe risotto
EkspertOdKuchni
Dyniowe risotto to delikatne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne połączenie ryżu, purée z dyni, białego wina i gorgonzoli. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką kolację. Z pewnością przypadnie każdemu, kto ceni sobie kremowe dania.
0
0 / 0
Dyniowe risotto to delikatne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne połączenie ryżu, purée z dyni, białego wina i gorgonzoli. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką kolację. Z pewnością przypadnie każdemu, kto ceni sobie kremowe dania.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. dynia hokkaido
1.50 szkl. ryż arborio
2 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
100 ml wino białe wytrawne
1.50 l bulion warzywny
0.50 łyżecz. wędzona papryka
1 łyżka pestki dyni
150 g ser gorgonzola
1 szt. kiełki słonecznika
4 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię umyj, przetnij na pół, wydrąż środek z pestkami i pokrój w kostkę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp dynię, polej oliwą, a następnie dopraw solą i pieprzem. Piecz, aż dynia będzie miękka (ok. 40 minut).
Na dużej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Następnie dodaj ryż i smaż przez chwilę, aż się zeszkli.
Dodaj wino i poczekaj, aż wchłonie je ryż. Następnie stopniowo dodawaj po jednej chochli bulionu, ciągle mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente. Jeśli zabraknie bulionu, możesz dodać wodę.
Upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę melakserem.
Dodaj purée z dyni do ryżu. Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż na talerz porcję risotto. Na górze ułóż kawałki sera gorgonzola, pestki z dyni oraz kiełki słonecznika.