Dyniowe risotto

EkspertOdKuchni
Dyniowe risotto

0

0 / 0

Dyniowe risotto to delikatne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne połączenie ryżu, purée z dyni, białego wina i gorgonzoli. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką kolację. Z pewnością przypadnie każdemu, kto ceni sobie kremowe dania.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. dynia hokkaido

1.50 szkl. ryż arborio

2 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

100 ml wino białe wytrawne

1.50 l bulion warzywny

0.50 łyżeczka wędzona papryka

1 łyżka pestki dyni

150 g ser gorgonzola

1 szt. kiełki słonecznika

4 łyżka oliwa

1 szcz. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię umyj, przetnij na pół, wydrąż środek z pestkami i pokrój w kostkę.

2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp dynię, polej oliwą, a następnie dopraw solą i pieprzem. Piecz, aż dynia będzie miękka (ok. 40 minut).

3

Na dużej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Następnie dodaj ryż i smaż przez chwilę, aż się zeszkli.

4

Dodaj wino i poczekaj, aż wchłonie je ryż. Następnie stopniowo dodawaj po jednej chochli bulionu, ciągle mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente. Jeśli zabraknie bulionu, możesz dodać wodę.

5

Upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę melakserem.

6

Dodaj purée z dyni do ryżu. Dopraw solą i pieprzem.

7

Przełóż na talerz porcję risotto. Na górze ułóż kawałki sera gorgonzola, pestki z dyni oraz kiełki słonecznika.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły