Gnocchi alla carbonara

Lubella
Gnocchi alla carbonara

0

0 / 0

Gnocchi alla carbonara to idealny wybór dla fanów sycących i kremowych dań. Połączenie tradycyjnych kluseczek ziemniaczanych z serem pecorino i chrupiącym boczkiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie kuchnię włoską. To doskonały wybór na obiad, szczególnie gdy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i pożywnego. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

2 szkl. mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

0.50 łyżecz. sól

Sos

200 g boczek

3 szt. jajka całe

3 szt. żółtka

100 g ser pecorino

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Ugotuj i odcedź ziemniaki, następnie utłucz je lub przeciśnij przez praskę.

2

Połącz składniki i wyrób ciasto na jednolitą kulę.

3

Podziel ciasto na cztery równe części i uformuj z nich wałeczki. Pokrój wałeczki na kawałki.

4

Ubij dokładnie jajka i żółtka w średniej wielkości misce.

5

Dodaj ser i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dopraw czarnym pieprzem.

6

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na dużej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a krawędzie staną się chrupkie.

7

Ugotuj gnocchi i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż je na patelnię z boczkiem.

8

Dodaj wodę z gotowania do mieszanki jajek i sera.

9

Dodaj mieszankę jajek i sera do gnocchi i boczku. Mieszaj, aż sos będzie kremowy. Dopraw dodatkowo czarnym pieprzem.

10

Gotowe gnocchi alla carbonara podawaj ze świeżo tartym serem pecorino na wierzchu.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły