Gnocchi alla carbonara
Lubella
Gnocchi alla carbonara to idealny wybór dla fanów sycących i kremowych dań. Połączenie tradycyjnych kluseczek ziemniaczanych z serem pecorino i chrupiącym boczkiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie kuchnię włoską. To doskonały wybór na obiad, szczególnie gdy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i pożywnego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1740
kcal
Białka
60
gram
Węglowodany
160
gram
Tłuszcze
91
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gnocchi alla carbonara to idealny wybór dla fanów sycących i kremowych dań. Połączenie tradycyjnych kluseczek ziemniaczanych z serem pecorino i chrupiącym boczkiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie kuchnię włoską. To doskonały wybór na obiad, szczególnie gdy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i pożywnego. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
2 szkl. mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
Sos
200 g boczek
3 szt. jajka całe
3 szt. żółtka
100 g ser pecorino
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Ugotuj i odcedź ziemniaki, następnie utłucz je lub przeciśnij przez praskę.
Połącz składniki i wyrób ciasto na jednolitą kulę.
Podziel ciasto na cztery równe części i uformuj z nich wałeczki. Pokrój wałeczki na kawałki.
Ubij dokładnie jajka i żółtka w średniej wielkości misce.
Dodaj ser i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dopraw czarnym pieprzem.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na dużej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a krawędzie staną się chrupkie.
Ugotuj gnocchi i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż je na patelnię z boczkiem.
Dodaj wodę z gotowania do mieszanki jajek i sera.
Dodaj mieszankę jajek i sera do gnocchi i boczku. Mieszaj, aż sos będzie kremowy. Dopraw dodatkowo czarnym pieprzem.
Gotowe gnocchi alla carbonara podawaj ze świeżo tartym serem pecorino na wierzchu.