Kaczka po pekińsku

EkspertOdKuchni
Kaczka po pekińsku

0

0 / 0

Kaczka po pekińsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Jest aromatyczna, chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub uroczyste okazje. Najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i warzyw po chińsku. Życzymy smacznego!

10

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pierś z kaczki

2 łyżka miód

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka olej sezamowy

50 ml białe wino

2 szt. ząbki czosnku

20 g imbir

400 g mieszanka warzyw chińskich

200 g ryż

Przygotowanie


1

W miseczce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i ocet ryżowy, olej sezamowy, wino białe, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce.

2

Pierś z kaczki myjemy, suszymy i nacinamy delikatnie skórę. Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

3

Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu. Pierś z kaczki kładziemy skórą do patelni i smażymy około 7 minut, aż skórka się zrobi złocista i cały tłuszcz się wytopi.

4

Następnie przekładamy pierś na drugą stronę i smażymy prze około 3 minuty.

5

Po wysmażeniu wkładamy pierś do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 10 minut. Po wypieczeniu odstawiamy pierś z kaczki na około 6-8 minut, aby mięso było bardziej soczyste.

6

Kaczkę po pekiński podajemy z mieszanką warzyw chińskich i ugotowanym ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły