Kaczka po pekińsku

EkspertOdKuchni

Kaczka po pekińsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Jest aromatyczna, chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub uroczyste okazje. Najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i warzyw po chińsku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1325
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kaczka po pekińsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Jest aromatyczna, chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub uroczyste okazje. Najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i warzyw po chińsku. Życzymy smacznego!
10
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pierś z kaczki
2 łyżka miód
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżka olej sezamowy
50 ml białe wino
2 szt. ząbki czosnku
20 g imbir
400 g mieszanka warzyw chińskich
200 g ryż
Przygotowanie
W miseczce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i ocet ryżowy, olej sezamowy, wino białe, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce.
Pierś z kaczki myjemy, suszymy i nacinamy delikatnie skórę. Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu. Pierś z kaczki kładziemy skórą do patelni i smażymy około 7 minut, aż skórka się zrobi złocista i cały tłuszcz się wytopi.
Następnie przekładamy pierś na drugą stronę i smażymy prze około 3 minuty.
Po wysmażeniu wkładamy pierś do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 10 minut. Po wypieczeniu odstawiamy pierś z kaczki na około 6-8 minut, aby mięso było bardziej soczyste.
Kaczkę po pekiński podajemy z mieszanką warzyw chińskich i ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1325
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.