Gołąbki z kapusty pekińskiej
Łowicz
Gołąbki z kapusty pekińskiej to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są lekkie, sycące i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego.
0
0 / 0
Gołąbki z kapusty pekińskiej to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są lekkie, sycące i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kapusta pekińska
500 g mięso mielone wołowe
100 g ryż
500 ml passata pomidorowa łowicz
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. majeranek
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Z kapusty pekińskiej odcinamy liście od głąba. Delikatnie zdejmujemy liście, aby ich nie uszkodzić.
Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż staną się elastyczne i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na każdym liściu kapusty pekińskiej umieszczamy łyżkę farszu. Zwijamy od dolnej części, a następnie potem boki do środka i rolujemy, aby zamknąć gołąbka.
Na dnie dużego garnka kładziemy kilka liści kapusty i układamy ciasno gołąbki. Zalewamy wodą, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy.
Ugotowane gołąbki z kapusty pekińskiej polewamy sosem pomidorowym przed podaniem.