Gołąbki z kapusty pekińskiej

Łowicz
Gołąbki z kapusty pekińskiej

0

0 / 0

Gołąbki z kapusty pekińskiej to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Są lekkie, sycące i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kapusta pekińska

500 g mięso mielone wołowe

100 g ryż

500 ml passata pomidorowa łowicz

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. majeranek

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.

2

Z kapusty pekińskiej odcinamy liście od głąba. Delikatnie zdejmujemy liście, aby ich nie uszkodzić.

3

Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż staną się elastyczne i odstawiamy do ostygnięcia.

4

W dużej misce mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy.

5

Na każdym liściu kapusty pekińskiej umieszczamy łyżkę farszu. Zwijamy od dolnej części, a następnie potem boki do środka i rolujemy, aby zamknąć gołąbka.

6

Na dnie dużego garnka kładziemy kilka liści kapusty i układamy ciasno gołąbki. Zalewamy wodą, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy.

7

Ugotowane gołąbki z kapusty pekińskiej polewamy sosem pomidorowym przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły