Makaron w sosie z dyni i pieczarek
Lubella
Makaron w sosie z dyni i pieczarek to wyjątkowo aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Sos z dyni i pieczarek jest delikatny, a jednocześnie pełen smaku, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich potraw oraz osobom, które preferują lżejsze posiłki. Smacznego!
1
0 / 0
Makaron w sosie z dyni i pieczarek to wyjątkowo aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Sos z dyni i pieczarek jest delikatny, a jednocześnie pełen smaku, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich potraw oraz osobom, które preferują lżejsze posiłki. Smacznego!
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. dynia pokrojona w kostkę
1 szt. cebula
1 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 30%
250 g pieczarki
400 g pierś z kurczaka
250 g makaron lubella pełne ziarno kokardki
0.50 łyżecz. curry
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. papryka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka skrobia ziemniacza
0.25 pęcz. natka pietruszki
100 ml woda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami (curry, papryka, oregano, pieprz i sól). Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Odstawić.
Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Kapelusze pieczarek pokroić w ćwiartki.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 5 minut, aż się zarumieni. Następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę.
Na patelnię wrzucić dynię, czosnek oraz pieczarki. Smażyć kolejne 5-6 minut. Następnie wlać 100 ml wody, przykryć i gotować kolejne 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, zamieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Makaron podawać z posiekaną natką pietruszki.