Makaron w sosie z dyni i pieczarek
Lubella
Makaron w sosie z dyni i pieczarek to wyjątkowo aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Sos z dyni i pieczarek jest delikatny, a jednocześnie pełen smaku, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich potraw oraz osobom, które preferują lżejsze posiłki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron w sosie z dyni i pieczarek to wyjątkowo aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Sos z dyni i pieczarek jest delikatny, a jednocześnie pełen smaku, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich potraw oraz osobom, które preferują lżejsze posiłki. Smacznego!
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. dynia pokrojona w kostkę
1 szt. cebula
1 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 30%
250 g pieczarki
400 g pierś z kurczaka
250 g makaron lubella pełne ziarno kokardki
0.50 łyżecz. curry
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. papryka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka skrobia ziemniacza
0.25 pęcz. natka pietruszki
100 ml woda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami (curry, papryka, oregano, pieprz i sól). Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Odstawić.
Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Kapelusze pieczarek pokroić w ćwiartki.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 5 minut, aż się zarumieni. Następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę.
Na patelnię wrzucić dynię, czosnek oraz pieczarki. Smażyć kolejne 5-6 minut. Następnie wlać 100 ml wody, przykryć i gotować kolejne 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, zamieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Makaron podawać z posiekaną natką pietruszki.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.