Makaron w sosie z dyni i pieczarek

Lubella
Makaron w sosie z dyni i pieczarek

1

0 / 0

Makaron w sosie z dyni i pieczarek to wyjątkowo aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Sos z dyni i pieczarek jest delikatny, a jednocześnie pełen smaku, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich potraw oraz osobom, które preferują lżejsze posiłki. Smacznego!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. dynia pokrojona w kostkę

1 szt. cebula

1 szt. ząbki czosnku

200 ml śmietanka 30%

250 g pieczarki

400 g pierś z kurczaka

250 g makaron lubella pełne ziarno kokardki

0.50 łyżecz. curry

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. papryka

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka skrobia ziemniacza

0.25 pęcz. natka pietruszki

100 ml woda

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami (curry, papryka, oregano, pieprz i sól). Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Odstawić.

2

Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.

3

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

4

Kapelusze pieczarek pokroić w ćwiartki.

5

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 5 minut, aż się zarumieni. Następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę.

6

Na patelnię wrzucić dynię, czosnek oraz pieczarki. Smażyć kolejne 5-6 minut. Następnie wlać 100 ml wody, przykryć i gotować kolejne 10 minut.

7

Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, zamieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą.

8

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

9

Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.

10

Makaron podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły