Spaghetti z pesto z bobu
Lubella
Spaghetti z pesto z bobu to świeże i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się w letnie dni. Bób to doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, białko roślinne oraz kwas foliowy. Przygotowane z niego pesto świetnie komponuje się z makaronem i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni śródziemnomorskiej. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowego bobu i szybkie przygotowanie zdrowego oraz pysznego posiłku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spaghetti z pesto z bobu to świeże i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się w letnie dni. Bób to doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, białko roślinne oraz kwas foliowy. Przygotowane z niego pesto świetnie komponuje się z makaronem i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni śródziemnomorskiej. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowego bobu i szybkie przygotowanie zdrowego oraz pysznego posiłku. Życzymy smacznego!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella
200 g bób
50 g oliwa z oliwek
0.50 szt. papryczka chili
30 g nasiona słonecznika
60 g parmenzan
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Do wrzątku wsyp łyżkę soli i łyżkę cukru. Ugotuj bób do miękkości przez ok. 15-20 minut.
Do kielicha blendera dodaj połowę obranego bobu, połowę startego parmezanu, słonecznik, oliwę, czosnek oraz papryczkę chili. Zblenduj na gładką, jednolitą masę. Dopraw pieprzem i solą.
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
Wymieszaj makaron z pesto.
Wyłóż na talerz, posyp pozostałym bobem oraz tartym parmezanem.