Spaghetti z pesto z bobu

Lubella
Spaghetti z pesto z bobu

0

0 / 0

Spaghetti z pesto z bobu to świeże i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się w letnie dni. Bób to doskonałe źródło cennych wartości odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, białko roślinne oraz kwas foliowy. Przygotowane z niego pesto świetnie komponuje się z makaronem i z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni śródziemnomorskiej. To idealny sposób na wykorzystanie sezonowego bobu i szybkie przygotowanie zdrowego oraz pysznego posiłku. Życzymy smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron spaghetti lubella

200 g bób

50 g oliwa z oliwek

0.50 szt. papryczka chili

30 g nasiona słonecznika

60 g parmenzan

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Do wrzątku wsyp łyżkę soli i łyżkę cukru. Ugotuj bób do miękkości przez ok. 15-20 minut.

2

Do kielicha blendera dodaj połowę obranego bobu, połowę startego parmezanu, słonecznik, oliwę, czosnek oraz papryczkę chili. Zblenduj na gładką, jednolitą masę. Dopraw pieprzem i solą.

3

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

4

Wymieszaj makaron z pesto.

5

Wyłóż na talerz, posyp pozostałym bobem oraz tartym parmezanem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

879

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

88

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły