Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 2213.5 kJ | Wartość kaloryczna: 529.1 kcal | Tłuszcze nasycone: 8.2 g | Błonnik: 5.3 g | Sód: 1296.5 mg | Tłuszcz: 19.8 g | Węglowodany: 71.6 g | Białko: 18.1 g
0
0 / 0
Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 2213.5 kJ | Wartość kaloryczna: 529.1 kcal | Tłuszcze nasycone: 8.2 g | Błonnik: 5.3 g | Sód: 1296.5 mg | Tłuszcz: 19.8 g | Węglowodany: 71.6 g | Białko: 18.1 g
22
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g dynia hokkaido pokrojona w 2.5 cm kostkę
1 szt. główka czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szczyp. sól
1200 g woda
5 g oliwa z oliwek
1.50 łyżecz. sól
270 g makaron wstążki lubella
0.25 łyżecz. suszony tymianek
0.50 łyżecz. suszone płatki chilli
1 łyżecz. gałka muszkatołowa mielona
30 g kwaśna śmietana 18%
100 g ser gorgonzola pokrojony na kawałki
20 szt. pomidorki cherry przekrojone na pół
1 szt. natka pietruszki do dekoracji
1 szt. świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. blacha i papier do pieczenia
1 szt. miska
Części urządzenia Thermomix
1 szt. koszyczek
1 szt. dolna część przystawki varoma
1 szt. miarka
1 szt. kopystka
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dynię. Przełożyć na przygotowaną blachę. Z główki czosnku odciąć szczyt tak, aby główka pozostała w całości, lecz ząbki były widoczne. Główkę czosnku ułożyć między kawałkami dyni, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć 2 szczyptami soli. Piec 30-35 min (200°C). Upieczoną dynię i czosnek odstawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować makaron.
Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100°C/⟲/obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, zachowując ¾ szklanki wody z makaronu (ok. 150 g) do późniejszego wykorzystania. Makaron przełożyć do dużej miski, odstawić. Wycisnąć upieczony miąższ z czosnku z łupinek.
Do naczynia miksującego włożyć upieczony miąższ z czosnku i upieczoną dynię, dodać 150 g wody z gotowania makaronu, pozostałe ½ łyżeczki soli, tymianek, płatki chili, gałkę muszkatołową i śmietanę, zmiksować 10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie 10 s/obr. 6. Przełożyć do miski z makaronem, dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, dodać ser gorgonzola i pomidorki cherry. Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany natką pietruszki i oprószony pieprzem.