
Obiad wielkanocny
Znalezione przepisy
17

Wielkanocny żurek z wędzonym twarogiem
45 min

Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką
45 min

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
45 min

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
30 min

Zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym
60 min

Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem
60 min
468 kcal

Zupa krem z rzeżuchy
35 min
315 kcal

Zupa chrzanowa na Wielkanoc
90 min
323 kcal

3.3
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą
90 min
353 kcal

2.8
Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym
60 min
1239 kcal

Żurkowa tarta
60 min
239 kcal

Żurek śląski
60 min
1273 kcal

Biała kiełbasa pieczona z cebulą
50 min
251 kcal

Schab ze śliwką
120 min
273 kcal

Biały barszcz na żeberkach
75 min
537 kcal

Zupa szpinakowa
60 min
483 kcal

4.5
Krem z pora z jajkiem w koszulce
60 min
412 kcal
Schab ze śliwką, biała kiełbasa z cebulką, szynka pieczona, pasztet z chrupiącą skórką, jajka faszerowane, żurek z kiełbasą i majerankiem, a do tego chrzan, ćwikła i sałatki z dużą porcją majonezu. Nie ma co ukrywać – wielkanocny obiad to kwintesencja polskiej kuchni w jej najbardziej sycącym i domowym wydaniu. Tutaj nikt nie liczy kalorii. Tutaj liczy się smak, tradycja i to, żeby każdy domownik wyszedł od stołu zadowolony.
Jeśli zastanawiasz się, co podać w tym roku na święta, by zadowolić zarówno fanów klasyki, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki – nie musisz daleko szukać. Na Uwielbiam.pl znajdziesz gotowy zestaw inspiracji na potrawy wielkanocne – od aromatycznych zup po sycące dania główne. Wszystko sprawdzone, podane w przystępnej formie i gotowe do przygotowania w Twojej kuchni. Odkryj nasze sprawdzone przepisy, jeśli chcesz mieć pewność, że Twój świąteczny obiad będzie smakował dokładnie tak, jak powinien.
Tradycyjne zupy wielkanocne
Nie ma wielkanocnego obiadu bez solidnej, rozgrzewającej zupy. W wielu domach króluje żurek na zakwasie żytnim – esencjonalny, lekko kwaśny, doprawiony dużą ilością majeranku, z dodatkiem białej kiełbasy, jajka i czasem pieczonego boczku. Często serwowany w wydrążonym bochenku chleba, sam w sobie potrafi być daniem kompletnym, które syci i zachwyca. Alternatywą dla żurku jest zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym lub zabielany barszcz biały – łagodniejszy, kremowy, wzbogacony śmietaną, a czasem podkręcony chrzanem.
W niektórych regionach na wielkanocny obiad podaje się także zupy nieco mniej oczywiste – na przykład wywar z kaczki lub królika, czasem z dodatkiem grzybów. Takie zupy nawiązują do dawnych tradycji, kiedy po postnym okresie Wielkiego Postu gospodarze chętnie sięgali po treściwe buliony z domowego drobiu. To świetna opcja, jeśli chcesz nieco zaskoczyć swoich gości, a jednocześnie trzymać się klasycznych smaków.
Mięsa i pasztety – serce wielkanocnego stołu
Mięso to podstawa świątecznego stołu. Najczęściej wybór pada na klasykę – pieczony schab ze śliwką lub jabłkiem, który stanowi doskonałą propozycję na elegancki obiad wielkanocny. Równie popularna jest karkówka, często w ziołowej marynacie, albo kotleciki z białej kiełbasy. Każde z tych mięs świetnie komponuje się z chrzanem, ćwikłą czy sosem chrzanowym – dodatkami, które podkreślają smak i dodają charakteru.
Obok pieczeni swoje stałe miejsce mają domowe pasztety. Przygotowywane z kilku rodzajów mięs, z dodatkiem wątróbki, majeranku i przypraw, pasztety stanowią obowiązkową pozycję nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale i na świąteczny obiad. Podane na zimno, krojone w grube plastry, uzupełniają talerz pełen mięsnych specjałów. Coraz więcej osób sięga także po pasztety wegetariańskie, z soczewicy lub warzyw, które doskonale sprawdzają się jako alternatywa dla klasycznych wersji.
Sałatki na Wielkanoc
Choć główne skrzypce na wielkanocnym stole grają mięsa, trudno wyobrazić sobie obiad wielkanocny bez solidnej porcji sałatek. Klasyka to oczywiście sałatka jarzynowa – gotowane warzywa, jajka, groszek, majonez i odrobina musztardy. Prosta, tradycyjna, taka jak u mamy czy babci. Ale Święta Wielkanocne nie muszą ograniczać się tylko do jednego rodzaju sałatki. Warto postawić także na coś lżejszego, co przełamie cięższe smaki.
Popularnym wyborem jest sałatka śledziowa – z dodatkiem buraków, jabłek, ogórka kiszonego, a nawet jajek przepiórczych. Dzięki swojej świeżości i delikatnej kwasowości świetnie kontrastuje z pieczonym mięsem. Można też pokusić się o bardziej nowoczesne kompozycje – sałatki na bazie rukoli, jajek faszerowanych, świeżych warzyw i rzeżuchy. W ten sposób świąteczny obiad nabiera lekkości, a talerze wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.