Krokiety z jajkiem i marchewką

EdytaPochopien
Krokiety z jajkiem i marchewką

0

0 / 0

Pyszne krokiety z jajkiem i marchewką są idealnym dodatkiem do barszczu białego lub żurku. Stanowią też samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 małych krokietów.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

750 g mąka pszenna tortowa lubella

6 szt. jajka całe

1 szkl. mleko uht 3,2%

2 szkl. woda mineralna gazowana

1 kg marchew

6 szt. jajka ugotowane

1 szt. cebula

1 szkl. olej

2 szkl. bułka tarta

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną cebulę. Dodać marchew. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Zestawić z ognia. Ugotowane jajka potrzeć na grubej tarce i dodać do marchwi. Dokładnie zmieszać i odstawić do przestygnięcia.

2

Przygotować naleśniki na krokiety. Do mąki dodać jaja, szczyptę soli i mleko. Dolewać wodę i mieszać. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste. Smażyć cienkie naleśniki na patelni (około 28 cm średnicy).

3

Na każdy naleśnik wyłożyć cienką warstwę farszu (na całej powierzchni, pomijając brzegi i koniec). Zrolować bez zwijania boków. Można odstawić do lodówki by naleśniki z farszem odpoczęły i ułożyły się w chłodzie. Wtedy lepiej się je kroi. Nie jest to jednak konieczne. Każdy naleśnik przekroić na pół i odkroić brzegi bez farszu.

4

4 jajka roztrzepać w miseczce i doprawić solą. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na patelni na wyższym oleju (musi sięgać do pół krokieta) z obu stron na rumiany kolor.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły