Krokiety z jajkiem i marchewką
EdytaPochopien
Pyszne krokiety z jajkiem i marchewką są idealnym dodatkiem do barszczu białego lub żurku. Stanowią też samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 małych krokietów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne krokiety z jajkiem i marchewką są idealnym dodatkiem do barszczu białego lub żurku. Stanowią też samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 małych krokietów.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
750 g mąka pszenna tortowa lubella
6 szt. jajka całe
1 szkl. mleko uht 3,2%
2 szkl. woda mineralna gazowana
1 kg marchew
6 szt. jajka ugotowane
1 szt. cebula
1 szkl. olej
2 szkl. bułka tarta
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną cebulę. Dodać marchew. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Zestawić z ognia. Ugotowane jajka potrzeć na grubej tarce i dodać do marchwi. Dokładnie zmieszać i odstawić do przestygnięcia.
Przygotować naleśniki na krokiety. Do mąki dodać jaja, szczyptę soli i mleko. Dolewać wodę i mieszać. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste. Smażyć cienkie naleśniki na patelni (około 28 cm średnicy).
Na każdy naleśnik wyłożyć cienką warstwę farszu (na całej powierzchni, pomijając brzegi i koniec). Zrolować bez zwijania boków. Można odstawić do lodówki by naleśniki z farszem odpoczęły i ułożyły się w chłodzie. Wtedy lepiej się je kroi. Nie jest to jednak konieczne. Każdy naleśnik przekroić na pół i odkroić brzegi bez farszu.
4 jajka roztrzepać w miseczce i doprawić solą. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na patelni na wyższym oleju (musi sięgać do pół krokieta) z obu stron na rumiany kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.