Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Krakus
Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, grillowanych warzyw czy ryb. Możesz je podać zarówno na codzienny obiad, jak i jako ciekawy dodatek podczas uroczystego posiłku. To idealny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, kremowych i aromatycznych połączeń smakowych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, grillowanych warzyw czy ryb. Możesz je podać zarówno na codzienny obiad, jak i jako ciekawy dodatek podczas uroczystego posiłku. To idealny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, kremowych i aromatycznych połączeń smakowych. Życzymy smacznego!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
100 g śmietana 18%
2 łyżka chrzan krakus
1 szt. główka czosnku
50 g masło
100 ml mleko
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Główkę czosnku lekko rozgnieść i odciąć jej górną część.
Polać oliwą, posolić i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20-25 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać mleko oraz śmietanę i rozgnieść na purée.
Purée przetrzeć przez sito.
Wycisnąć z łupiny upieczony czosnek i zmiksować blenderem na gładką pastę.
Do ziemniaków dodać chrzan oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło. Podgrzewać na średnim ogniu, aż do złocistego koloru i ściągnąć z ognia.
Purée podawać polane palonym masłem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.