Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane

Krakus
Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane

1

0 / 0

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, grillowanych warzyw czy ryb. Możesz je podać zarówno na codzienny obiad, jak i jako ciekawy dodatek podczas uroczystego posiłku. To idealny wybór dla wszystkich miłośników wyrazistych, kremowych i aromatycznych połączeń smakowych. Życzymy smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

100 g śmietana 18%

2 łyżka chrzan krakus

1 szt. główka czosnku

50 g masło

100 ml mleko

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Główkę czosnku lekko rozgnieść i odciąć jej górną część.

2

Polać oliwą, posolić i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20-25 minut.

3

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

4

Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać mleko oraz śmietanę i rozgnieść na purée.

5

Purée przetrzeć przez sito.

6

Wycisnąć z łupiny upieczony czosnek i zmiksować blenderem na gładką pastę.

7

Do ziemniaków dodać chrzan oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszać.

8

W rondelku rozpuścić masło. Podgrzewać na średnim ogniu, aż do złocistego koloru i ściągnąć z ognia.

9

Purée podawać polane palonym masłem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły