Barszcz biały

malg
Barszcz biały

0

0 / 0

Barszcz biały - pyszne danie, które kojarzy się z wsią i babcią wołającą na obiad. Smak kiszonej kapusty to smak wakacji.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. udko z kurczaka

1 szt. kość wieprzowa

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

4 łyżka śmietana 18%

30 dek. kapusta kiszona

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Do zimnej wody wrzucić kapustę kiszoną (wyciśniętą z soku, ale zostawiam sok do zakwaszenia, jeśli będzie potrzeba), mięso (kość schabowa i udko kurczaka), starte na tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Dodać szczyptę soli.

2

Gotować, aż kapusta będzie miękka, około godziny.

3

Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną zaparzoną w barszczu (w kubku rozrabiam 3-4 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami gorącego barszczu). Jeśli barszcz jest mało kwaśny, to dodać trochę soku z wyciśniętej kapusty.

4

Podać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły