Barszcz biały
malg
Barszcz biały - pyszne danie, które kojarzy się z wsią i babcią wołającą na obiad. Smak kiszonej kapusty to smak wakacji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
155
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszcz biały - pyszne danie, które kojarzy się z wsią i babcią wołającą na obiad. Smak kiszonej kapusty to smak wakacji.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. udko z kurczaka
1 szt. kość wieprzowa
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
4 łyżka śmietana 18%
30 dag. kapusta kiszona
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Do zimnej wody wrzucić kapustę kiszoną (wyciśniętą z soku, ale zostawiam sok do zakwaszenia, jeśli będzie potrzeba), mięso (kość schabowa i udko kurczaka), starte na tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Dodać szczyptę soli.
Gotować, aż kapusta będzie miękka, około godziny.
Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną zaparzoną w barszczu (w kubku rozrabiam 3-4 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami gorącego barszczu). Jeśli barszcz jest mało kwaśny, to dodać trochę soku z wyciśniętej kapusty.
Podać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami.