Zupa krem z rzeżuchy

EkspertOdKuchni
Zupa krem z rzeżuchy

1

0 / 0

Zupa krem z rzeżuchy to idealna propozycja na rozgrzewający obiad, która sprawdzi się nie tylko w okresie wielkanocnym. To doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych. Zupa jest lekka, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Można ją podawać zarówno samodzielnie, jak i z ugotowanym jajkiem lub grzankami. Smacznego!

11

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 szkl. rzeżucha

1 szt. cebula

2 szt. ziemniaki

1 szt. por

2 szt. ząbki czosnku

1 l bulion warzywny

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 szkl. śmietana kremówka

1 szczyp. płatki chili do smaku

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek. Smaż, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

2

Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

3

Wlej bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.

4

Dodaj rzeżuchę do garnka i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

5

Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, możesz dodać śmietanę kremówkę i ponownie zmiksować.

6

Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.

7

Podawaj z kawałkami rzeżuchy na wierzchu i opcjonalnie posyp płatkami chili.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły