Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem
EdytaPochopien
Pierogi inne niż wszystkie. Przy okazji można nimi oczarować rodzinę. Są smaczne i szybkie w wykonaniu, gdyż farsz mamy prawie gotowy. Idealny dodatek do świątecznego barszczu, czy też żurku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
903
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi inne niż wszystkie. Przy okazji można nimi oczarować rodzinę. Są smaczne i szybkie w wykonaniu, gdyż farsz mamy prawie gotowy. Idealny dodatek do świątecznego barszczu, czy też żurku.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna lubella
1 szt. jaja l
1 łyżka masło śmietankowe
2.50 szkl. woda
1 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. sól
1.50 kg biała kiełbasa surowa
1 szt. cebula
1 łyżka chrzan krakus
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Ciasto na pierogi: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, masło, sól i kurkumę. Wodę zagotować i jeszcze wrzącą wlać do składników. Wymieszać łyżką. Odczekać kilka minut i zacząć zagniatać ciasto. Odstawić je na 5 minut, by odpoczęło.
Białą kiełbasę obrać z flaka i wyłożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka, wysmażoną cebulę i łyżkę chrzanu. Wymieszać ręką.
Ciasto cieniutko rozwałkować. Nie trzeba go podsypywać, gdyż nie klei się do blatu. Wycinać kółka foremką. Moja była średnicy 9,5 cm. Na środek każdego wyłożyć farsz małą łyżeczką, po czym zlepić brzegi formując pieróg.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Każdą partię po 5 minut od momentu wypłynięcia, na małym ogniu. Każdą porcję okrasić roztopionym tłuszczem ze skwarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
903
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.