Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

EdytaPochopien
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

0

0 / 0

Pierogi inne niż wszystkie. Przy okazji można nimi oczarować rodzinę. Są smaczne i szybkie w wykonaniu, gdyż farsz mamy prawie gotowy. Idealny dodatek do świątecznego barszczu, czy też żurku.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna lubella

1 szt. jaja l

1 łyżka masło śmietankowe

2.50 szkl. woda

1 łyżeczka kurkuma

0.50 łyżeczka sól

1.50 kg biała kiełbasa surowa

1 szt. cebula

1 łyżka chrzan krakus

2 łyżka smalec

Przygotowanie


1

Ciasto na pierogi: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, masło, sól i kurkumę. Wodę zagotować i jeszcze wrzącą wlać do składników. Wymieszać łyżką. Odczekać kilka minut i zacząć zagniatać ciasto. Odstawić je na 5 minut, by odpoczęło.

2

Białą kiełbasę obrać z flaka i wyłożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka, wysmażoną cebulę i łyżkę chrzanu. Wymieszać ręką.

3

Ciasto cieniutko rozwałkować. Nie trzeba go podsypywać, gdyż nie klei się do blatu. Wycinać kółka foremką. Moja była średnicy 9,5 cm. Na środek każdego wyłożyć farsz małą łyżeczką, po czym zlepić brzegi formując pieróg.

4

Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Każdą partię po 5 minut od momentu wypłynięcia, na małym ogniu. Każdą porcję okrasić roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły