Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym
decomorreno
Przepis idealnie nadający się na nieszablonowy obiad - pierś z kaczki w sosie czekoladowo-pomarańczowym. Nasza propozycja to również świetna potrawa na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1239
kcal
Białka
127
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.8 / 6
Przepis idealnie nadający się na nieszablonowy obiad - pierś z kaczki w sosie czekoladowo-pomarańczowym. Nasza propozycja to również świetna potrawa na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. pierś z kaczki
2 szt. pomarańcza
50 g świeży imbir
50 ocet balsamiczny
30 g miód
150 sok pomarańczowy tymbark
30 g kakao decomorreno
20 g masło
2 szt. pomarańcza filetowana
1 szt. zioła lub pędy groszku
Przygotowanie
Umyj pierś z kaczki, osusz papierowym ręcznikiem i lekko ponacinaj skórę (kratka). Marynuj w pokrojonym imbirze i pomarańczy przez 1/2 godziny.
Rozgrzej patelnię i smaż przyprawione solą i pieprzem piersi przez 10 min. skórą w dół i 5 min. drugą stronę. Wyjmij i przykryj folią aluminiową.
Na patelnię bez tłuszczu dodaj miód + ocet balsamiczny i zredukuj. Dolej sok + kakao, zredukuj. Dodaj masło.
Pokrojony filet polej sosem i udekoruj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1239
kcal
Białka
127
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.