Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym

decomorreno
Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym

1

2.8 / 6

Przepis idealnie nadający się na nieszablonowy obiad - pierś z kaczki w sosie czekoladowo-pomarańczowym. Nasza propozycja to również świetna potrawa na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. pierś z kaczki

2 szt. pomarańcza

50 g świeży imbir

50 ocet balsamiczny

30 g miód

150 sok pomarańczowy tymbark

30 g kakao decomorreno

20 g masło

2 szt. pomarańcza filetowana

1 szt. zioła lub pędy groszku

Przygotowanie


1

Umyj pierś z kaczki, osusz papierowym ręcznikiem i lekko ponacinaj skórę (kratka). Marynuj w pokrojonym imbirze i pomarańczy przez 1/2 godziny.

2

Rozgrzej patelnię i smaż przyprawione solą i pieprzem piersi przez 10 min. skórą w dół i 5 min. drugą stronę. Wyjmij i przykryj folią aluminiową.

3

Na patelnię bez tłuszczu dodaj miód + ocet balsamiczny i zredukuj. Dolej sok + kakao, zredukuj. Dodaj masło.

4

Pokrojony filet polej sosem i udekoruj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1239

kcal

Białka

127

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

60

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły