Kaczka w sosie czekoladowo – pomarańczowym
decomorreno
Przepis idealnie nadający się na nieszablonowy obiad - pierś z kaczki w sosie czekoladowo-pomarańczowym. Nasza propozycja to również świetna potrawa na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
1
2.8 / 6
Przepis idealnie nadający się na nieszablonowy obiad - pierś z kaczki w sosie czekoladowo-pomarańczowym. Nasza propozycja to również świetna potrawa na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. pierś z kaczki
2 szt. pomarańcza
50 g świeży imbir
50 ocet balsamiczny
30 g miód
150 sok pomarańczowy tymbark
30 g kakao decomorreno
20 g masło
2 szt. pomarańcza filetowana
1 szt. zioła lub pędy groszku
Przygotowanie
Umyj pierś z kaczki, osusz papierowym ręcznikiem i lekko ponacinaj skórę (kratka). Marynuj w pokrojonym imbirze i pomarańczy przez 1/2 godziny.
Rozgrzej patelnię i smaż przyprawione solą i pieprzem piersi przez 10 min. skórą w dół i 5 min. drugą stronę. Wyjmij i przykryj folią aluminiową.
Na patelnię bez tłuszczu dodaj miód + ocet balsamiczny i zredukuj. Dolej sok + kakao, zredukuj. Dodaj masło.
Pokrojony filet polej sosem i udekoruj.