Żurek na własnym zakwasie
m7
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
0
4.2 / 5
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 woda
1 szczyp. sól
300 g mąka żytnia razowa
250 g kiełbasa biała
2 szt. ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 szt. włoszczyzna
3 szt. czosnek
1 szt. chleb
2 szt. liść laurowy
1 łyżka przyprawa typu vegeta
2 łyżka majeranek
25 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać.Z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i przyprawę typu vegeta do smaku i gotuję jeszcze 5 min.