Żurek na własnym zakwasie
m7
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
148
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.2 / 5
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 woda
1 szczyp. sól
300 g mąka żytnia razowa
250 g kiełbasa biała
2 szt. ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 szt. włoszczyzna
3 szt. czosnek
1 szt. chleb
2 szt. liść laurowy
1 łyżka przyprawa typu vegeta
2 łyżka majeranek
25 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać.Z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i przyprawę typu vegeta do smaku i gotuję jeszcze 5 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
148
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.