Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

500 Mililitrów
woda
1 Szczypta
sól
300 Gramów
Mąka żytnia razowa
250 Gramów
Kiełbasa biała
2 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
ziemniaki
1 Sztuka
włoszczyzna
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
Chleb
2 Sztuki
liść laurowy
1 Łyżka
przyprawa typu vegeta
2 Łyżki
majeranek
25 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać.Z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i przyprawę typu vegeta do smaku i gotuję jeszcze 5 min.

Opis

wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej

Podobne przepisy

Grochówka mojej babci

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Grochówka mojej babci

Barszcz biały z grzybkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały z grzybkami

Kapuśniak na żeberkach

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kapuśniak na żeberkach

Zupa z czerwonej fasoli

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Żurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Żurek

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!