Żurek na własnym zakwasie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żurek na własnym zakwasie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8331-1702058043497.jpeg&w=3840&q=75)
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
0
4.2 / 5
wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 woda
1 szczyp. sól
300 g mąka żytnia razowa
250 g kiełbasa biała
2 szt. ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 szt. włoszczyzna
3 szt. czosnek
1 szt. chleb
2 szt. liść laurowy
1 łyżka przyprawa typu vegeta
2 łyżka majeranek
25 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać.Z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i przyprawę typu vegeta do smaku i gotuję jeszcze 5 min.