Żurek na własnym zakwasie

m7
Żurek na własnym zakwasie

0

4.2 / 5

wyjątkowy smak, ale za zakwas trzeba zabrać się kilka dni wcześniej

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

500 woda

1 szczyp. sól

300 g mąka żytnia razowa

250 g kiełbasa biała

2 szt. ziele angielskie

4 szt. ziemniaki

1 szt. włoszczyzna

3 szt. czosnek

1 szt. chleb

2 szt. liść laurowy

1 łyżka przyprawa typu vegeta

2 łyżka majeranek

25 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać.Z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i przyprawę typu vegeta do smaku i gotuję jeszcze 5 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły