Karkówka w coli i ketchupie

Kotlin

Karkówka w coli i ketchupie to przepis na niezwykle soczyste, miękkie i pełne smaku mięso, które zachwyci każdego miłośnika wyrazistych dań. Dzięki unikalnej marynacie na bazie coli i ketchupu karkówka zyskuje idealną równowagę między słodyczą a lekką ostrością, a długi czas pieczenia sprawia, że niemal rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, grill czy spotkanie ze znajomymi. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, chrupiącą sałatką lub klasycznym purée. Świetnie smakuje też z domową surówką z kiszonej kapusty! Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Karkówka w coli i ketchupie to przepis na niezwykle soczyste, miękkie i pełne smaku mięso, które zachwyci każdego miłośnika wyrazistych dań. Dzięki unikalnej marynacie na bazie coli i ketchupu karkówka zyskuje idealną równowagę między słodyczą a lekką ostrością, a długi czas pieczenia sprawia, że niemal rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, grill czy spotkanie ze znajomymi. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, chrupiącą sałatką lub klasycznym purée. Świetnie smakuje też z domową surówką z kiszonej kapusty! Smacznego!
9
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 ml ketchup kotlin łagodny
1 kg karkówka wieprzowa
250 ml cola
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. miód
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz czarny
0.50 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. majeranek
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm.
W misce dokładnie mieszamy ze sobą ketchup, colę, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i przyprawy.
Karkówkę marynujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 45 minut.
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy mięso folią aluminiową.
Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy przez około 2 godziny.
Po wypieczeniu karkówkę podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.