Karkówka w coli i ketchupie

Kotlin
Karkówka w coli i ketchupie

1

0 / 0

Karkówka w coli i ketchupie to przepis na niezwykle soczyste, miękkie i pełne smaku mięso, które zachwyci każdego miłośnika wyrazistych dań. Dzięki unikalnej marynacie na bazie coli i ketchupu karkówka zyskuje idealną równowagę między słodyczą a lekką ostrością, a długi czas pieczenia sprawia, że niemal rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, grill czy spotkanie ze znajomymi. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, chrupiącą sałatką lub klasycznym purée. Świetnie smakuje też z domową surówką z kiszonej kapusty! Smacznego!

9

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 ml ketchup kotlin łagodny

1 kg karkówka wieprzowa

250 ml cola

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. miód

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz czarny

0.50 łyżecz. papryka wędzona

0.50 łyżecz. majeranek

Przygotowanie


1

Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm.

2

W misce dokładnie mieszamy ze sobą ketchup, colę, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i przyprawy.

3

Karkówkę marynujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 45 minut.

4

Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.

5

Podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy mięso folią aluminiową.

6

Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy przez około 2 godziny.

7

Po wypieczeniu karkówkę podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły