Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Krakus
Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Biała kiełbasa pieczona z cebulą to klasyka polskiej kuchni, która zawsze smakuje wyśmienicie. Soczysta, aromatyczna kiełbasa, zapieczona z karmelizowaną cebulą i delikatnie doprawiona majerankiem, chrzanem oraz czosnkiem, zachwyci każdego miłośnika domowych, treściwych dań. Idealna na obiad, kolację lub jako propozycja na wielkanocny stół. Życzymy smacznego!

9

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. biała kiełbasa surowa

3 szt.

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka chrzan krakus

2 łyżka olej

1 łyżecz. majeranek

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. sól

100 ml piwo jasne

Przygotowanie


Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się lekko zeszkli.

Dodaj czosnek, chrzan i smaż jeszcze minutę.

Białą kiełbasę możesz delikatnie nakłuć wykałaczką, żeby nie pękała podczas pieczenia.

W naczyniu żaroodpornym rozłóż podsmażoną (lub surową, jeśli nie podsmażasz) cebulę z czosnkiem i chrzanem.

Ułóż na niej kiełbasy.

Posyp wszystko majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.

Dla lepszego aromatu podlej kiełbasę jasnym piwem lub bulionem. Dzięki temu kiełbasa pozostanie soczysta, a cebula nabierze dodatkowego smaku.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Wstaw kiełbasę do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż kiełbasa się ładnie zarumieni, a cebula lekko skarmelizuje.

Co jakiś czas możesz przewrócić kiełbasy i polać je powstałym sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

251

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły