Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem

Lubella
Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem

1

0 / 0

Torta Pasqualina to tradycyjna włoska tarta wielkanocna ze szpinakiem, jajkiem, ricottą i parmezanem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Połączenie kruchego ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem to sprawdzi się nie tylko na święta, ale i przyjęcia na świeżym powietrzu, imprezy, uroczystości rodzinne lub jako pyszna przekąska na co dzień. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

300 g mąka pszenna lubella

150 g masło

1 szt. jajko

0.50 łyżecz. sól

Nadzienie

500 g świeży szpinak

1 szt. cebula

2 łyżka oliwa z oliwek

250 g ricotta

100 g parmezan tarty

4 szt. jaja

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Owij je w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

2

Podgrzej piekarnik do 180°C.

3

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie miękka. Dodaj świeży szpinak i smaż do zmięknięcia. Odstaw do wystygnięcia.

4

W dużym naczyniu wymieszaj ser ricotta, starty parmezan, jedno jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj ostudzony szpinak z cebulą i dokładnie wymieszaj.

5

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części — jedną większą i jedną mniejszą. Rozwałkuj większą część i wyłóż nią dno formy do tarty, tak aby wystawało na brzegu.

6

Wylej nadzienie szpinakowe na ciasto.

7

Za pomocą łyżki utwórz na nadzieniu cztery wgłębienia i w każde wbij po jednym jajku.

8

Rozwałkuj drugą część ciasta na kształt okręgu i przykryj nim nadzienie. Zlepi brzegi obu warstw ciasta.

9

Wierzch tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem.

10

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły