Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem
Lubella
Torta Pasqualina to tradycyjna włoska tarta wielkanocna ze szpinakiem, jajkiem, ricottą i parmezanem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Połączenie kruchego ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem to sprawdzi się nie tylko na święta, ale i przyjęcia na świeżym powietrzu, imprezy, uroczystości rodzinne lub jako pyszna przekąska na co dzień. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Torta Pasqualina to tradycyjna włoska tarta wielkanocna ze szpinakiem, jajkiem, ricottą i parmezanem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Połączenie kruchego ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem to sprawdzi się nie tylko na święta, ale i przyjęcia na świeżym powietrzu, imprezy, uroczystości rodzinne lub jako pyszna przekąska na co dzień. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
150 g masło
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
Nadzienie
500 g świeży szpinak
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
250 g ricotta
100 g parmezan tarty
4 szt. jaja
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Owij je w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Podgrzej piekarnik do 180°C.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie miękka. Dodaj świeży szpinak i smaż do zmięknięcia. Odstaw do wystygnięcia.
W dużym naczyniu wymieszaj ser ricotta, starty parmezan, jedno jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj ostudzony szpinak z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części — jedną większą i jedną mniejszą. Rozwałkuj większą część i wyłóż nią dno formy do tarty, tak aby wystawało na brzegu.
Wylej nadzienie szpinakowe na ciasto.
Za pomocą łyżki utwórz na nadzieniu cztery wgłębienia i w każde wbij po jednym jajku.
Rozwałkuj drugą część ciasta na kształt okręgu i przykryj nim nadzienie. Zlepi brzegi obu warstw ciasta.
Wierzch tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.