Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Torta Pasqualina – tarta wielkanocna ze szpinakiem i jajkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709285754455.png&w=3840&q=75)
Torta Pasqualina to tradycyjna włoska tarta wielkanocna ze szpinakiem, jajkiem, ricottą i parmezanem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Połączenie kruchego ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem to sprawdzi się nie tylko na święta, ale i przyjęcia na świeżym powietrzu, imprezy, uroczystości rodzinne lub jako pyszna przekąska na co dzień. Smacznego!
1
0 / 0
Torta Pasqualina to tradycyjna włoska tarta wielkanocna ze szpinakiem, jajkiem, ricottą i parmezanem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Połączenie kruchego ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem to sprawdzi się nie tylko na święta, ale i przyjęcia na świeżym powietrzu, imprezy, uroczystości rodzinne lub jako pyszna przekąska na co dzień. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
150 g masło
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
Nadzienie
500 g świeży szpinak
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
250 g ricotta
100 g parmezan tarty
4 szt. jaja
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Owij je w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Podgrzej piekarnik do 180°C.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie miękka. Dodaj świeży szpinak i smaż do zmięknięcia. Odstaw do wystygnięcia.
W dużym naczyniu wymieszaj ser ricotta, starty parmezan, jedno jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj ostudzony szpinak z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części — jedną większą i jedną mniejszą. Rozwałkuj większą część i wyłóż nią dno formy do tarty, tak aby wystawało na brzegu.
Wylej nadzienie szpinakowe na ciasto.
Za pomocą łyżki utwórz na nadzieniu cztery wgłębienia i w każde wbij po jednym jajku.
Rozwałkuj drugą część ciasta na kształt okręgu i przykryj nim nadzienie. Zlepi brzegi obu warstw ciasta.
Wierzch tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut na złoty kolor.