Gołąbkowa Babka wielkanocna

lucynazgadzaj
Gołąbkowa Babka wielkanocna

0

0 / 0

Kiedy chcesz zachwycić swoich gości tradycyjnym daniem w nowej odsłonie, to ten przepis jest dla Ciebie! Taka baba smakuje naprawdę pysznie. Jest tu wszystko to, co w tradycyjnych gołąbkach: ryż, mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

400 g mięso mielone

2 opak. ryż biały

4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 łyżecz. sól, pieprz

2 łyżecz. majeranek

1 szt. młoda kapusta

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mieszamy ze sobą składniki na farsz: ryż - ugotowany, mięso mielone - surowe, koncentrat pomidorowy, cebulę - drobno pokrojoną i usmażoną, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

2

Młodą kapustę lekko obgotowujemy i odrywamy liście.

3

Formę od babki smarujemy masłem. Spód i boki wykładamy kapustą. Układamy część farszu, na to liść kapusty, znów część farszu i liść kapusty. Robimy tyle warstw, ile zmieści się w naszej foremce. Na koniec, dokładnie przykrywamy liśćmi kapusty, smarujemy je masłem i nakładamy folię aluminiową, tak by przywierała do boków formy.

4

Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

425

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły