Gołąbkowa Babka wielkanocna
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lucynazgadzaj
![Gołąbkowa Babka wielkanocna](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977083115.jpeg&w=3840&q=75)
Kiedy chcesz zachwycić swoich gości tradycyjnym daniem w nowej odsłonie, to ten przepis jest dla Ciebie! Taka baba smakuje naprawdę pysznie. Jest tu wszystko to, co w tradycyjnych gołąbkach: ryż, mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
0
0 / 0
Kiedy chcesz zachwycić swoich gości tradycyjnym daniem w nowej odsłonie, to ten przepis jest dla Ciebie! Taka baba smakuje naprawdę pysznie. Jest tu wszystko to, co w tradycyjnych gołąbkach: ryż, mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
400 g mięso mielone
2 opak. ryż biały
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. majeranek
1 szt. młoda kapusta
1 łyżka masło
Przygotowanie
Mieszamy ze sobą składniki na farsz: ryż - ugotowany, mięso mielone - surowe, koncentrat pomidorowy, cebulę - drobno pokrojoną i usmażoną, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Młodą kapustę lekko obgotowujemy i odrywamy liście.
Formę od babki smarujemy masłem. Spód i boki wykładamy kapustą. Układamy część farszu, na to liść kapusty, znów część farszu i liść kapusty. Robimy tyle warstw, ile zmieści się w naszej foremce. Na koniec, dokładnie przykrywamy liśćmi kapusty, smarujemy je masłem i nakładamy folię aluminiową, tak by przywierała do boków formy.
Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.