Żurkowa tarta

dorota_sordyl
Żurkowa tarta

2

0 / 0

Ta tarta to hit Wielkanocnego stołu. To tradycja w nowoczesnym wydaniu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. ciasto

20 g masło

200 koncentrat żurku krakus

100 g biała kiełbasa parzona

20 g boczek wędzony

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka chrzan krakus

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

200 śmietanka 18%

1 łyżecz. majeranek

Przygotowanie


1

Białą kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż bez tłuszczu do zrumienienia. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. W wolnym czasie ugotuj 3 jajka na twardo.

2

Masło rozpuścić. Płaty ciasta FILO posmaruj masłem układając jeden na drugim. Gotowe połączenie czterech płatów umieść w naczyniu do tarty. Jedno jajko, śmietankę, koncentrat żurku oraz chrzan wymieszać. Do gotowej masy dodać łyżkę mąki oraz doprawić majerankiem. Na dno wyłożyć podsmażoną cebulkę. Gotową masę wlać do przygotowanego naczynia z ciastem i cebulką. Na wierzchu ułożyć jajka przekrojone na pół, pomiędzy ułożyć plasterki kiełbasy. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 7 minutach posypać boczkiem. Dzięki temu boczek nie opadnie na dno. Piec jeszcze ok. 30 minut. Gotową tarte pozostawić chwilkę do wystudzenia. Podawać jeszcze ciepłą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

239

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły