Żurkowa tarta
dorota_sordyl
0
0 / 0
Ta tarta to hit Wielkanocnego stołu. To tradycja w nowoczesnym wydaniu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. ciasto
20 g masło
200 koncentrat żurku krakus
100 g biała kiełbasa parzona
20 g boczek wędzony
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka chrzan krakus
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
200 śmietanka 18%
1 łyżeczka majeranek
Przygotowanie
Białą kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż bez tłuszczu do zrumienienia. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. W wolnym czasie ugotuj 3 jajka na twardo.
Masło rozpuścić. Płaty ciasta FILO posmaruj masłem układając jeden na drugim. Gotowe połączenie czterech płatów umieść w naczyniu do tarty. Jedno jajko, śmietankę, koncentrat żurku oraz chrzan wymieszać. Do gotowej masy dodać łyżkę mąki oraz doprawić majerankiem. Na dno wyłożyć podsmażoną cebulkę. Gotową masę wlać do przygotowanego naczynia z ciastem i cebulką. Na wierzchu ułożyć jajka przekrojone na pół, pomiędzy ułożyć plasterki kiełbasy. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 7 minutach posypać boczkiem. Dzięki temu boczek nie opadnie na dno. Piec jeszcze ok. 30 minut. Gotową tarte pozostawić chwilkę do wystudzenia. Podawać jeszcze ciepłą.