Żurek

uwielbiampl
Żurek

2

3.3 / 6

Pyszny, tradycyjny żurek to bardzo lubiana zupa, która może być samodzielnym daniem. Zupa z dodatkiem jajka i kiełbasy jest bardzo sycąca i gęsta.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szczyp. pieprz

3 szczyp. sól

2 l woda

700 g kiełbasa biała

2 szkl. żurek zakwas

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

3 łyżka śmietana

2 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Do gotującej się wody dodajemy kiełbasę i gotujemy przez kilka minut, następnie wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki.

2

Wkładamy ją ponownie do garnka, dodajemy zakwas na żur, zupę zaprawiamy śmietaną i mąką, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek.

3

Jajka gotujemy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do żurku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły