Żurek
uwielbiampl
Pyszny, tradycyjny żurek to bardzo lubiana zupa, która może być samodzielnym daniem. Zupa z dodatkiem jajka i kiełbasy jest bardzo sycąca i gęsta.
2
3.3 / 6
Pyszny, tradycyjny żurek to bardzo lubiana zupa, która może być samodzielnym daniem. Zupa z dodatkiem jajka i kiełbasy jest bardzo sycąca i gęsta.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szczyp. pieprz
3 szczyp. sól
2 l woda
700 g kiełbasa biała
2 szkl. żurek zakwas
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
3 łyżka śmietana
2 łyżka majeranek
Przygotowanie
Do gotującej się wody dodajemy kiełbasę i gotujemy przez kilka minut, następnie wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki.
Wkładamy ją ponownie do garnka, dodajemy zakwas na żur, zupę zaprawiamy śmietaną i mąką, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek.
Jajka gotujemy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do żurku.