Schab po warszawsku
formularz
Nasza wersja pieczonego schabu to prawdziwa mięsna uczta dla miłośników tradycyjnych smaków. Przygotowany w mieszance ziół schab wstępnie obsmażony, a dopiero potem upieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości.
0
3 / 6
Nasza wersja pieczonego schabu to prawdziwa mięsna uczta dla miłośników tradycyjnych smaków. Przygotowany w mieszance ziół schab wstępnie obsmażony, a dopiero potem upieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.20 kg schab
200 g majonez
6 szt. jaja l
1 opak. chrzan tarty krakus
10 g majeranek
3 g czosnek
4 łyżka olej
900 woda
1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus
1.50 łyżka żelatyna
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Schab natrzeć mieszanką ziół, oleju i przypraw. Odstawić na godzinę do lodówki .
Następnie obsmażyć mięso na patelni z każdej strony.
Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować.
Schab w rękawie do pieczenia podlany odrobiną oleju i niewielką ilością wywaru na bazie koncentratu warzywnego Krakus, piec w rozgrzanym piekarniku 200st. Przez ok. 1h 20 min .
Po upieczeniu, odstawić pieczeń do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ok. 25 min (schłodzony schab jest łatwiejszy w krojeniu).
Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, a następnie wystudzić.
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.
Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, dodać chrzan, majonez, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę . Pasta powinna być zwięzła, lecz nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu.
Kieszonki schabu nadziać pastą, posypać szczypiorkiem.
Ułożyć na półmisku, udekorować pokrojonymi w talarki, lub cienkie słupki ogórkami kiszonymi Krakus lub korniszonami Krakus, zalać tężejącą galaretką.