Schab po warszawsku

formularz
Schab po warszawsku

0

3 / 6

Nasza wersja pieczonego schabu to prawdziwa mięsna uczta dla miłośników tradycyjnych smaków. Przygotowany w mieszance ziół schab wstępnie obsmażony, a dopiero potem upieczony w piekarniku świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.20 kg schab

200 g majonez

6 szt. jaja l

1 opak. chrzan tarty krakus

10 g majeranek

3 g czosnek

4 łyżka olej

900 woda

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

1.50 łyżka żelatyna

1 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Schab natrzeć mieszanką ziół, oleju i przypraw. Odstawić na godzinę do lodówki .

2

Następnie obsmażyć mięso na patelni z każdej strony.

3

Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować.

4

Schab w rękawie do pieczenia podlany odrobiną oleju i niewielką ilością wywaru na bazie koncentratu warzywnego Krakus, piec w rozgrzanym piekarniku 200st. Przez ok. 1h 20 min .

5

Po upieczeniu, odstawić pieczeń do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ok. 25 min (schłodzony schab jest łatwiejszy w krojeniu).

6

Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, a następnie wystudzić.

7

Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.

8

Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, dodać chrzan, majonez, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę . Pasta powinna być zwięzła, lecz nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu.

9

Kieszonki schabu nadziać pastą, posypać szczypiorkiem.

10

Ułożyć na półmisku, udekorować pokrojonymi w talarki, lub cienkie słupki ogórkami kiszonymi Krakus lub korniszonami Krakus, zalać tężejącą galaretką.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły