Pasztet pieczony z sosem chrzanowym
Krakus
Pasztet pieczony z sosem chrzanowym to idealny wybór na Wielkanoc, Święta Bożego Narodzenia lub eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Świetnie sprawdzi się również na co dzień jako smarowidło do chrupiącego pieczywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pasztet pieczony z sosem chrzanowym to idealny wybór na Wielkanoc, Święta Bożego Narodzenia lub eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Świetnie sprawdzi się również na co dzień jako smarowidło do chrupiącego pieczywa.
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g podudzie indyka bez skóry
250 g wątroba drobiowa
1 szt. marchewka
1 l bulion drobiowy
1 szt. jajko
20 ml olej rzepakowy
0.50 łyżecz. pieprz
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziarna ziela angielskiego
0.25 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. papryka słodka
0.25 łyżecz. papryka ostra
0.25 łyżecz. majeranek
Sos chrzanowy
4 łyżka chrzan krakus
8 łyżka majonez dekoracyjny krakus
0.50 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Zagotuj bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i marchewką. Dodaj mięso z indyka i gotuj do miękkości przez ok. 1 godzinę.
Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbkę.
Ostudzone mięso i marchewkę zmiel dwa razy.
Do mielonego mięsa dodaj przyprawy i wbij jajka. Jeśli całość jest zbyt sucha, dolej bulion z gotowania indyka.
Mięso przełóż do foremki keksowej i piecz przez 60 minut w 180°C.
Przygotuj sos. Wymieszaj majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Pasztet serwuj z sosem chrzanowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.