Pasztet pieczony z sosem chrzanowym

Krakus
Pasztet pieczony z sosem chrzanowym

1

0 / 0

Pasztet pieczony z sosem chrzanowym to idealny wybór na Wielkanoc, Święta Bożego Narodzenia lub eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Świetnie sprawdzi się również na co dzień jako smarowidło do chrupiącego pieczywa.

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g podudzie indyka bez skóry

250 g wątroba drobiowa

1 szt. marchewka

1 l bulion drobiowy

1 szt. jajko

20 ml olej rzepakowy

0.50 łyżecz. pieprz

2 szt. liście laurowe

3 szt. ziarna ziela angielskiego

0.25 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. papryka słodka

0.25 łyżecz. papryka ostra

0.25 łyżecz. majeranek

Sos chrzanowy

4 łyżka chrzan krakus

8 łyżka majonez dekoracyjny krakus

0.50 szt. cytryna

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Zagotuj bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i marchewką. Dodaj mięso z indyka i gotuj do miękkości przez ok. 1 godzinę.

2

Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbkę.

3

Ostudzone mięso i marchewkę zmiel dwa razy.

4

Do mielonego mięsa dodaj przyprawy i wbij jajka. Jeśli całość jest zbyt sucha, dolej bulion z gotowania indyka.

5

Mięso przełóż do foremki keksowej i piecz przez 60 minut w 180°C.

6

Przygotuj sos. Wymieszaj majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

7

Pasztet serwuj z sosem chrzanowym.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły