Rosół staropolski z borowikami

lubella
Rosół staropolski z borowikami

0

4 / 1

Rosół po staropolsku gotuje się dłużej, ale jego smak jest jeszcze bardziej esencjonalny, z przyjemną grzybową nutą. Dzięki borowikom rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru.

20

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szt. marchew

2 szt. pietruszka korzeń

1 szt. seler

0.50 szt. por

1 szt. cebula

1 szt. liść kapusty włoskiej

1 pęcz. natka pietruszki

1 pęcz. nać selera

1 pęcz. lubczyk

1 szt. porcja rosołowa

1 szt. filet z kury

150 g mięso wołowe

6 szt. borowiki suszone

5 szt. pieprz ziarnisty

5 szt. pieprz czerwony

1 szt. liść laurowy

1 szcz. sól

5 l woda

1 opak. makaron lubella 5-jajeczna nitki

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Umyte mięso zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdejmujemy szumowiny.

2

Dodajemy warzywa, opaloną nad ogniem cebulę, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około 2 godziny.

3

Dodajemy natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotujemy kolejne 2 godziny.

4

Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.

5

Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły