Rosół staropolski z borowikami
lubella
Rosół po staropolsku gotuje się dłużej, ale jego smak jest jeszcze bardziej esencjonalny, z przyjemną grzybową nutą. Dzięki borowikom rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Rosół po staropolsku gotuje się dłużej, ale jego smak jest jeszcze bardziej esencjonalny, z przyjemną grzybową nutą. Dzięki borowikom rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru.
20
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szt. marchew
2 szt. pietruszka korzeń
1 szt. seler
0.50 szt. por
1 szt. cebula
1 szt. liść kapusty włoskiej
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. nać selera
1 pęcz. lubczyk
1 szt. porcja rosołowa
1 szt. filet z kury
150 g mięso wołowe
6 szt. borowiki suszone
5 szt. pieprz ziarnisty
5 szt. pieprz czerwony
1 szt. liść laurowy
1 szczyp. sól
5 l woda
1 opak. makaron lubella 5-jajeczna nitki
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Umyte mięso zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdejmujemy szumowiny.
Dodajemy warzywa, opaloną nad ogniem cebulę, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około 2 godziny.
Dodajemy natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotujemy kolejne 2 godziny.
Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.