Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką

Krakus
Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką

0

0 / 0

Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką to klasyka polskich świątecznych stołów. Jest aromatyczna, lekko pikantna i kremowa — idealnie komponuje się z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku – nieco lżejsza, ale równie wyrazista. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas wielkanocnego śniadania, ale także jako rozgrzewający obiad w wiosenne dni.

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jaja

4 szt. ziemniaki

100 g szynka szwarcwaldzka

1 pęcz. szczypiorek

1.50 l bulion drobiowy

100 ml śmietanka 30%

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

1 łyżecz. majeranek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Jajka ugotować na twardo. Obrane przekroić na połówki i odłożyć.

2

Szynkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż stanie się chrupiąca.

3

Cebulę i czosnek posiekać, następnie zeszklić na rozpuszczonym maśle.

4

Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę dodać do cebuli i czosnku, chwilę smażyć.

5

Zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

6

Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem.

7

Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.

8

Podawać zupę z połówką jajka, chrupiącym chipsem z szynki oraz posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły