Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką

Krakus

Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką to klasyka polskich świątecznych stołów. Jest aromatyczna, lekko pikantna i kremowa — idealnie komponuje się z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku – nieco lżejsza, ale równie wyrazista. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas wielkanocnego śniadania, ale także jako rozgrzewający obiad w wiosenne dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wielkanocna zupa chrzanowa z szynką to klasyka polskich świątecznych stołów. Jest aromatyczna, lekko pikantna i kremowa — idealnie komponuje się z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku – nieco lżejsza, ale równie wyrazista. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas wielkanocnego śniadania, ale także jako rozgrzewający obiad w wiosenne dni.
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jaja
4 szt. ziemniaki
100 g szynka szwarcwaldzka
1 pęcz. szczypiorek
1.50 l bulion drobiowy
100 ml śmietanka 30%
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
1 łyżecz. majeranek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka masło
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Obrane przekroić na połówki i odłożyć.
Szynkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż stanie się chrupiąca.
Cebulę i czosnek posiekać, następnie zeszklić na rozpuszczonym maśle.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę dodać do cebuli i czosnku, chwilę smażyć.
Zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Podawać zupę z połówką jajka, chrupiącym chipsem z szynki oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.