Żurek śląski

m7
Żurek śląski

0

0 / 0

Śląski żurek to zupa pełna mięsa z dodatkiem jajka - aromatyczna i sycąca.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

2 szcz. pieprz

1 szt. żurek zakwas

1 szt. kość wędzona

1 szt. udko z kurczaka

5 szt. włoszczyzna

3 szt. kiełbasa domowa

1 szt. cebula

1 szt. śmietana 12%

1 łyżka sól

2 łyżka przyprawa typu vegeta

1 łyżka przyprawa maggi

Przygotowanie


1

Z udka kurczaka oraz kości wędzonej, włoszczyzny ugotować wywar. Doprawić. Gotować ok. 40 min.

2

W tym czasie obrać ziemniaki. Poszatkować a następnie podsmażyć cebulkę.

3

Gdy mięso będzie już mięciutkie, obrać je i pokroić na drobno.

4

Wszystko to wrzucić do garnka. Dolać żurek.

5

Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz ugotowane jajka.

6

Przyprawić. Na talerzu dodać kleks śmietany.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły