Żurek śląski

m7
Żurek śląski

Średnia 0 / 0

Oceń!

Śląski żurek to zupa pełna mięsa z dodatkiem jajka - aromatyczna i sycąca.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

2 szczyp. pieprz

1 szt. żurek zakwas

1 szt. kość wędzona

1 szt. udko z kurczaka

5 szt. włoszczyzna

3 szt. kiełbasa domowa

1 szt. cebula

1 szt. śmietana 12%

1 łyżka sól

2 łyżka przyprawa typu vegeta

1 łyżka przyprawa maggi

Przygotowanie


Z udka kurczaka oraz kości wędzonej, włoszczyzny ugotować wywar. Doprawić. Gotować ok. 40 min.

W tym czasie obrać ziemniaki. Poszatkować a następnie podsmażyć cebulkę.

Gdy mięso będzie już mięciutkie, obrać je i pokroić na drobno.

Wszystko to wrzucić do garnka. Dolać żurek.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz ugotowane jajka.

Przyprawić. Na talerzu dodać kleks śmietany.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1273

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

195

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły