Żurek śląski
m7
Śląski żurek to zupa pełna mięsa z dodatkiem jajka - aromatyczna i sycąca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1273
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śląski żurek to zupa pełna mięsa z dodatkiem jajka - aromatyczna i sycąca.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. pieprz
1 szt. żurek zakwas
1 szt. kość wędzona
1 szt. udko z kurczaka
5 szt. włoszczyzna
3 szt. kiełbasa domowa
1 szt. cebula
1 szt. śmietana 12%
1 łyżka sól
2 łyżka przyprawa typu vegeta
1 łyżka przyprawa maggi
Przygotowanie
Z udka kurczaka oraz kości wędzonej, włoszczyzny ugotować wywar. Doprawić. Gotować ok. 40 min.
W tym czasie obrać ziemniaki. Poszatkować a następnie podsmażyć cebulkę.
Gdy mięso będzie już mięciutkie, obrać je i pokroić na drobno.
Wszystko to wrzucić do garnka. Dolać żurek.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz ugotowane jajka.
Przyprawić. Na talerzu dodać kleks śmietany.