Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem

Krakus

Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem to pyszna, aromatyczna propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się świątecznymi smakami w wersji roślinnej. Połączenie głębokiego smaku zakwasu wraz z intensywnym aromatem wędzonego tofu i pikantną nutą chrzanu doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. To smaczna, sycąca i zdrowa alternatywa dla klasycznej wersji z kiełbasą i jajkiem. Idealna dla wegan, wegetarian i wszystkich, którzy szukają lżejszej, ale równie aromatycznej i treściwej zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem to pyszna, aromatyczna propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się świątecznymi smakami w wersji roślinnej. Połączenie głębokiego smaku zakwasu wraz z intensywnym aromatem wędzonego tofu i pikantną nutą chrzanu doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. To smaczna, sycąca i zdrowa alternatywa dla klasycznej wersji z kiełbasą i jajkiem. Idealna dla wegan, wegetarian i wszystkich, którzy szukają lżejszej, ale równie aromatycznej i treściwej zupy.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. cebula
1.50 l bulion warzywny
2 łyżka chrzan krakus
1 łyżecz. majeranek
500 g ziemniaki
200 g tofu wędzone
2 szt. ząbek czosnku
500 ml żurek zakwas
2 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i przysmażyć, aż się zarumieni na łyżce oliwy.
Dodać cebulkę do ziemniaków i utłuc je na purée.
Bulion zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek oraz majeranek. Gotować 15-20 minut.
Tofu wędzone przysmażyć na oliwie, aż stanie się chrupiące.
Na talerzu ułożyć porcję ziemniaków, wlać żurek i dodać smażone wędzone tofu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.