Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem

Krakus
Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem

0

0 / 0

Wegański żurek z wędzonym tofu i chrzanem to pyszna, aromatyczna propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się świątecznymi smakami w wersji roślinnej. Połączenie głębokiego smaku zakwasu wraz z intensywnym aromatem wędzonego tofu i pikantną nutą chrzanu doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. To smaczna, sycąca i zdrowa alternatywa dla klasycznej wersji z kiełbasą i jajkiem. Idealna dla wegan, wegetarian i wszystkich, którzy szukają lżejszej, ale równie aromatycznej i treściwej zupy.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. cebula

1.50 l bulion warzywny

2 łyżka chrzan krakus

1 łyżecz. majeranek

500 g ziemniaki

200 g tofu wędzone

2 szt. ząbek czosnku

500 ml żurek zakwas

2 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości.

2

Cebulę drobno posiekać i przysmażyć, aż się zarumieni na łyżce oliwy.

3

Dodać cebulkę do ziemniaków i utłuc je na purée.

4

Bulion zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek oraz majeranek. Gotować 15-20 minut.

5

Tofu wędzone przysmażyć na oliwie, aż stanie się chrupiące.

6

Na talerzu ułożyć porcję ziemniaków, wlać żurek i dodać smażone wędzone tofu.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły