Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
Krakus
Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się na święta i z pewnością zasmakują fanom wyrazistych smaków. Kotleciki dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub purée. To smaczne, aromatyczne i sycące danie, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też pełne domowego smaku, który przypomina tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się na święta i z pewnością zasmakują fanom wyrazistych smaków. Kotleciki dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub purée. To smaczne, aromatyczne i sycące danie, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też pełne domowego smaku, który przypomina tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Kotleciki
500 g kiełbasa biała surowa
1 szt. ząbki czosnku
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz
1 szt. olej do smażenia
Sos chrzanowy
2 łyżka chrzan krakus
200 ml śmietanka 30%
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Zdejmij osłonki z białej kiełbasy, a następnie przełóż mięso do dużej miski. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do mięsa. Dosyp płatki chilli, majeranek, sól oraz pieprz. Wbij jajko.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki (wielkość dopasuj do upodobań).
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła. Smaż kotleciki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przysmażone.
Na patelni lub w rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Zasmażka powinna być jasna, nie przypalaj jej.
Stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką lub łyżką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
Do śmietankowego sosu dodaj chrzan ze słoika i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru, aby złagodzić ewentualną ostrość.
Gotuj sos jeszcze przez 1-2 minuty, mieszając, aby smaki się połączyły. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę wody.