Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

Krakus
Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się na święta i z pewnością zasmakują fanom wyrazistych smaków. Kotleciki dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub purée. To smaczne, aromatyczne i sycące danie, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też pełne domowego smaku, który przypomina tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Życzymy smacznego!

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Kotleciki

500 g kiełbasa biała surowa

1 szt. ząbki czosnku

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz

1 szt. olej do smażenia

Sos chrzanowy

2 łyżka chrzan krakus

200 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


Zdejmij osłonki z białej kiełbasy, a następnie przełóż mięso do dużej miski. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do mięsa. Dosyp płatki chilli, majeranek, sól oraz pieprz. Wbij jajko.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.

Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki (wielkość dopasuj do upodobań).

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła. Smaż kotleciki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przysmażone.

Na patelni lub w rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Zasmażka powinna być jasna, nie przypalaj jej.

Stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką lub łyżką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.

Do śmietankowego sosu dodaj chrzan ze słoika i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru, aby złagodzić ewentualną ostrość.

Gotuj sos jeszcze przez 1-2 minuty, mieszając, aby smaki się połączyły. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę wody.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły