Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

Krakus
Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

0

0 / 0

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się na święta i z pewnością zasmakują fanom wyrazistych smaków. Kotleciki dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub purée. To smaczne, aromatyczne i sycące danie, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też pełne domowego smaku, który przypomina tradycyjne polskie potrawy, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Życzymy smacznego!

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Kotleciki

500 g kiełbasa biała surowa

1 szt. ząbki czosnku

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz

1 szt. olej do smażenia

Sos chrzanowy

2 łyżka chrzan krakus

200 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Zdejmij osłonki z białej kiełbasy, a następnie przełóż mięso do dużej miski. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do mięsa. Dosyp płatki chilli, majeranek, sól oraz pieprz. Wbij jajko.

2

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.

3

Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki (wielkość dopasuj do upodobań).

4

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła. Smaż kotleciki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przysmażone.

5

Na patelni lub w rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Zasmażka powinna być jasna, nie przypalaj jej.

6

Stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką lub łyżką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.

7

Do śmietankowego sosu dodaj chrzan ze słoika i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru, aby złagodzić ewentualną ostrość.

8

Gotuj sos jeszcze przez 1-2 minuty, mieszając, aby smaki się połączyły. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę wody.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły