Wielkanocny żurek w chlebie

barbara.kowal
Wielkanocny żurek w chlebie

0

0 / 0

Zupa idealna na Wielkanoc, a podana w chlebie jest nie tylko sycąca i pyszna, ale i efektowna.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. żurek krakus

1 l wywar warzywny

4 szt. jaja kurze całe

4 szt. biała kiełbasa surowa

2 łyżka chrzan krakus

5 szt. liście laurowe

1 łyżka ziele angielskie

3 łyżka śmietana 18%

3 szczyp. majeranek

3 szczyp. sól, pieprz

4 szt. chleb wiejski

Przygotowanie


1

W pierwszej kolejności przygotowujemy litr wywaru warzywnego. Po zagotowaniu dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól.

2

Całość gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dolewamy koncentrat żurku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę chrzanu i łyżkę śmietany.

3

W międzyczasie gotujemy białą kiełbasę, a także jajka (tak, by żółtko było półpłynne). Chleb wydrążamy.

4

Żurek podajemy w chlebie razem z pokrojoną kiełbasą i przeciętym na pół jajkiem. Na koniec posypujemy ją majerankiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2031

kcal

Białka

56

gram

Węglowodany

281

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły