Wielkanocny żurek w chlebie
barbara.kowal
Zupa idealna na Wielkanoc, a podana w chlebie jest nie tylko sycąca i pyszna, ale i efektowna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2031
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
281
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa idealna na Wielkanoc, a podana w chlebie jest nie tylko sycąca i pyszna, ale i efektowna.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. żurek krakus
1 l wywar warzywny
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. biała kiełbasa surowa
2 łyżka chrzan krakus
5 szt. liście laurowe
1 łyżka ziele angielskie
3 łyżka śmietana 18%
3 szczyp. majeranek
3 szczyp. sól, pieprz
4 szt. chleb wiejski
Przygotowanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy litr wywaru warzywnego. Po zagotowaniu dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól.
Całość gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dolewamy koncentrat żurku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę chrzanu i łyżkę śmietany.
W międzyczasie gotujemy białą kiełbasę, a także jajka (tak, by żółtko było półpłynne). Chleb wydrążamy.
Żurek podajemy w chlebie razem z pokrojoną kiełbasą i przeciętym na pół jajkiem. Na koniec posypujemy ją majerankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2031
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
281
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.