Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym

Krakus
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym

0

0 / 0

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym to idealne danie na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakuje z kaszą perłową, ogórkami konserwowymi i świeżą natką pietruszki. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym sosem z grzybów leśnych z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków. Życzymy smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g polędwiczki wieprzowe

300 g świeże grzyby leśne

200 g śmietana 30%

0.50 szkl. bulion warzywny

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka masło

2 łyżka olej

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. tymianek

200 g kasza perłowa

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

0.50 opak. ogórki konserwowe krakus

Przygotowanie


1

Ugotuj kaszę perłową w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.

2

Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na grube plastry. Oprósz mięso solą i pieprzem.

3

Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła i 1 łyżką oleju smaż polędwiczki przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odłóż je na talerz i przykryj folią.

4

Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek na pozostałym maśle i oleju, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż, aż zmiękną i lekko się zarumienią.

5

Wlej bulion, gotuj 5 minut, następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

6

Polędwiczki włóż do sosu i gotuj jeszcze 2–3 minuty. Podawaj z kaszą perłową, ogórkami konserwowymi i posyp danie natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły