Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym
Krakus
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym to idealne danie na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakuje z kaszą perłową, ogórkami konserwowymi i świeżą natką pietruszki. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym sosem z grzybów leśnych z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym to idealne danie na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakuje z kaszą perłową, ogórkami konserwowymi i świeżą natką pietruszki. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym sosem z grzybów leśnych z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków. Życzymy smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g polędwiczki wieprzowe
300 g świeże grzyby leśne
200 g śmietana 30%
0.50 szkl. bulion warzywny
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masło
2 łyżka olej
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. tymianek
200 g kasza perłowa
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
0.50 opak. ogórki konserwowe krakus
Przygotowanie
Ugotuj kaszę perłową w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na grube plastry. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła i 1 łyżką oleju smaż polędwiczki przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odłóż je na talerz i przykryj folią.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek na pozostałym maśle i oleju, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Wlej bulion, gotuj 5 minut, następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Polędwiczki włóż do sosu i gotuj jeszcze 2–3 minuty. Podawaj z kaszą perłową, ogórkami konserwowymi i posyp danie natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.