Placki z batatów
Lubella
Placki z batatów to idealny wybór na pożywny obiad dla całej rodziny. Są chrupiące z zewnątrz, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżo posiekanego szczypiorku na wierzchu.
3
0 / 0
Placki z batatów to idealny wybór na pożywny obiad dla całej rodziny. Są chrupiące z zewnątrz, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżo posiekanego szczypiorku na wierzchu.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g batat
2 szt. jajka całe
3 łyżka mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. chili
0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szt. olej do smażenia
100 g kwaśna śmietana
1 pęcz. szczypiorek do posypania
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Batata umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie zamieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej (ok. 0,5 cm) i smaż niewielkie placki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Placki podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.