Placki z batatów

Lubella
Placki z batatów

3

0 / 0

Placki z batatów to idealny wybór na pożywny obiad dla całej rodziny. Są chrupiące z zewnątrz, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżo posiekanego szczypiorku na wierzchu.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g batat

2 szt. jajka całe

3 łyżka mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. kurkuma

0.50 łyżecz. chili

0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 szt. olej do smażenia

100 g kwaśna śmietana

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Batata umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

2

Dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie zamieszaj.

3

Na dużej patelni rozgrzej olej (ok. 0,5 cm) i smaż niewielkie placki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

4

Placki podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły