Kurczak Generała Tso

Łowicz
Kurczak Generała Tso

0

0 / 0

Kurczak Generała Tso to popularne danie kuchni chińskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Charakteryzuje się chrupiącym kurczakiem, który jest smażony na złoty kolor i pokryty słodko-pikantnym sosem. Całość może być podawana na ryżu lub z makaronem. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistej i rozgrzewającej kuchni.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g podudzia z kurczaka

2 szt. świeże chili

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżka imbir tarty

4 łyżka sos sojowy

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka cukier brązowy

2 łyżka ocet ryżowy

1 szt. olej do smażenia

2 łyżka skrobia ziemniacza

2 szt. cebula dymka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pokrój podudzia z kurczaka na mniejsze kawałki.

2

W miseczce wymieszaj 1 łyżkę skrobi z solą i pieprzem. Obtaczaj kawałki kurczaka w mieszance.

3

Rozgrzej olej na patelni. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż będzie złoty i chrupiący. Odłóż na ręcznik papierowy.

4

Podsmaż czosnek, imbir oraz chili przez około 30 sekund.

5

Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez minutę.

6

Wlej sos sojowy, ocet ryżowy oraz cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

7

Wymieszaj skrobię (1 łyżkę) z 5 łyżkami wody, wlej i wymieszaj, aby zagęścić sos. Gotuj przez 2-3 minuty.

8

Wrzuć usmażonego kurczaka do sosu i dokładnie wymieszaj.

9

Posyp kurczaka cebulą dymką, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ryżem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły