Stek z kalafiora
EkspertOdKuchni
Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, która z pewnością zasmakuje nie tylko weganom, wegetarianom i miłośnikom kuchni roślinnej, ale i wszystkim, którzy cenią sobie smaczne, pożywne i zdrowe dania. To idealny wybór na obiad lub szybką przekąskę na wiele okazji. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, która z pewnością zasmakuje nie tylko weganom, wegetarianom i miłośnikom kuchni roślinnej, ale i wszystkim, którzy cenią sobie smaczne, pożywne i zdrowe dania. To idealny wybór na obiad lub szybką przekąskę na wiele okazji. Życzymy smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. czerwona cebula
1 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. cukinia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka słodka
1 szt. oliwa do smażenia
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Kalafior myjemy i usuwamy poboczne liście. Kroimy na plastry grubości 2 cm, solimy i smażymy na oliwie do uzyskania złocistego koloru.
Resztę warzyw kroimy drobno i podsmażamy na patelni z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Doprawiamy według uznania.
Wysmażony stek z kalafiora wykładamy na talerz i serwujemy z podsmażonymi warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.