Stek z kalafiora

EkspertOdKuchni
Stek z kalafiora

0

0 / 0

Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, która z pewnością zasmakuje nie tylko weganom, wegetarianom i miłośnikom kuchni roślinnej, ale i wszystkim, którzy cenią sobie smaczne, pożywne i zdrowe dania. To idealny wybór na obiad lub szybką przekąskę na wiele okazji. Życzymy smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. czerwona cebula

1 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. cukinia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. papryka słodka

1 szt. oliwa do smażenia

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Kalafior myjemy i usuwamy poboczne liście. Kroimy na plastry grubości 2 cm, solimy i smażymy na oliwie do uzyskania złocistego koloru.

2

Resztę warzyw kroimy drobno i podsmażamy na patelni z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Doprawiamy według uznania.

3

Wysmażony stek z kalafiora wykładamy na talerz i serwujemy z podsmażonymi warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

166

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły