Mac'n'cheese (TM6, TM5)

Lubella
Mac'n'cheese (TM6, TM5)

0

0 / 0

Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 3709 kJ | Wartość kaloryczna: 886.5 kcal | Tłuszcze nasycone: 18.8 g | Błonnik: 6.2 g | Sód: 1228.8 mg | Tłuszcz: 34.2 g | Węglowodany: 106.4 g | Białko: 37.4 g

16

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron sprężynki lubella

2 l woda do gotowania makaronu

1 szczyp. sól do gotowania makaronu

1 szt. kromka chleba białego pokrojonego na kawałki

250 g ser cheddar pokrojony na kawałki

30 g masło

40 g mąka pszenna

340 g mleko

0.50 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz czarny mielony

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. miska

1 szt. garnek

1 szt. naczynie żaroodporne

Części urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. dolna część przystawki varoma

1 szt. kopystka

Przygotowanie


1

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.

2

Na kuchence, w dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron 2 min krócej od czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

3

Do naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4

Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

5

Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę i mleko, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.

6

Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony ser, sól i pieprz, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 3.

7

Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać sosem serowym, dokładnie wymieszać kopystką i posypać rozdrobnionym wcześniej chlebem. Piec 15-20 min (170°C) lub do czasu, aż chleb zacznie się rumienić. Mac'n'cheese podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły