Mac'n'cheese (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 3709 kJ | Wartość kaloryczna: 886.5 kcal | Tłuszcze nasycone: 18.8 g | Błonnik: 6.2 g | Sód: 1228.8 mg | Tłuszcz: 34.2 g | Węglowodany: 106.4 g | Białko: 37.4 g
0
0 / 0
Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 3709 kJ | Wartość kaloryczna: 886.5 kcal | Tłuszcze nasycone: 18.8 g | Błonnik: 6.2 g | Sód: 1228.8 mg | Tłuszcz: 34.2 g | Węglowodany: 106.4 g | Białko: 37.4 g
16
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron sprężynki lubella
2 l woda do gotowania makaronu
1 szczyp. sól do gotowania makaronu
1 szt. kromka chleba białego pokrojonego na kawałki
250 g ser cheddar pokrojony na kawałki
30 g masło
40 g mąka pszenna
340 g mleko
0.50 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz czarny mielony
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. miska
1 szt. garnek
1 szt. naczynie żaroodporne
Części urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. dolna część przystawki varoma
1 szt. kopystka
Przygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
Na kuchence, w dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron 2 min krócej od czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
Do naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę i mleko, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony ser, sól i pieprz, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 3.
Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać sosem serowym, dokładnie wymieszać kopystką i posypać rozdrobnionym wcześniej chlebem. Piec 15-20 min (170°C) lub do czasu, aż chleb zacznie się rumienić. Mac'n'cheese podawać bezpośrednio po przygotowaniu.