Maczanka po krakowsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Maczanka po krakowsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709288756865.jpg&w=3840&q=75)
Maczanka po krakowsku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kanapka z kajzerki z dodatkiem karkówki wieprzowej, sosu cebulowego, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy i szczypiorku. To tradycyjny przysmak z Krakowa, który był znany już w XVIII wieku. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa, którzy chcą spróbować autentycznego smaku polskiej prababci hamburgera.
1
0 / 0
Maczanka po krakowsku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kanapka z kajzerki z dodatkiem karkówki wieprzowej, sosu cebulowego, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy i szczypiorku. To tradycyjny przysmak z Krakowa, który był znany już w XVIII wieku. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa, którzy chcą spróbować autentycznego smaku polskiej prababci hamburgera.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg karkówka wieprzowa
1 kg cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka kminek mielony
1 łyżka kminek cały
2 łyżka olej
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
8 szt. kajzerka
6 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. chrzan krakus
1 szt. musztarda
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Pieprz czarny, kminek mielony oraz sól wcieramy w karkówkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony, aż zrobi się brązowa.
Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy. Ściągamy z patelni karkówkę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy, aż cebula zmięknie i złapie złoty kolor.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę oraz obsmażoną karkówkę. Dodajemy kminek cały oraz niewielką ilość wody. Przykrywamy i pieczemy w 180°C przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Przekrawamy kajzerki. Środek smarujemy musztardą, kładziemy cebulę, pokrojoną w plastry karkówkę, ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Górną część bułki smarujemy chrzanem i składamy maczankę.