Maczanka po krakowsku
Krakus
Maczanka po krakowsku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kanapka z kajzerki z dodatkiem karkówki wieprzowej, sosu cebulowego, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy i szczypiorku. To tradycyjny przysmak z Krakowa, który był znany już w XVIII wieku. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa, którzy chcą spróbować autentycznego smaku polskiej prababci hamburgera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
663
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Maczanka po krakowsku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kanapka z kajzerki z dodatkiem karkówki wieprzowej, sosu cebulowego, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy i szczypiorku. To tradycyjny przysmak z Krakowa, który był znany już w XVIII wieku. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa, którzy chcą spróbować autentycznego smaku polskiej prababci hamburgera.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg karkówka wieprzowa
1 kg cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka kminek mielony
1 łyżka kminek cały
2 łyżka olej
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
8 szt. kajzerka
6 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. chrzan krakus
1 szt. musztarda
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Pieprz czarny, kminek mielony oraz sól wcieramy w karkówkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony, aż zrobi się brązowa.
Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy. Ściągamy z patelni karkówkę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy, aż cebula zmięknie i złapie złoty kolor.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę oraz obsmażoną karkówkę. Dodajemy kminek cały oraz niewielką ilość wody. Przykrywamy i pieczemy w 180°C przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Przekrawamy kajzerki. Środek smarujemy musztardą, kładziemy cebulę, pokrojoną w plastry karkówkę, ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Górną część bułki smarujemy chrzanem i składamy maczankę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
663
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.