Maczanka po krakowsku

Krakus
Maczanka po krakowsku

1

0 / 0

Maczanka po krakowsku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kanapka z kajzerki z dodatkiem karkówki wieprzowej, sosu cebulowego, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy i szczypiorku. To tradycyjny przysmak z Krakowa, który był znany już w XVIII wieku. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa, którzy chcą spróbować autentycznego smaku polskiej prababci hamburgera.

15

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg karkówka wieprzowa

1 kg cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżka kminek mielony

1 łyżka kminek cały

2 łyżka olej

3 szt. liście laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz czarny

8 szt. kajzerka

6 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. chrzan krakus

1 szt. musztarda

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Pieprz czarny, kminek mielony oraz sól wcieramy w karkówkę.

2

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony, aż zrobi się brązowa.

3

Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy. Ściągamy z patelni karkówkę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy, aż cebula zmięknie i złapie złoty kolor.

4

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę oraz obsmażoną karkówkę. Dodajemy kminek cały oraz niewielką ilość wody. Przykrywamy i pieczemy w 180°C przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

5

Przekrawamy kajzerki. Środek smarujemy musztardą, kładziemy cebulę, pokrojoną w plastry karkówkę, ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Górną część bułki smarujemy chrzanem i składamy maczankę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły