Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków

Krakus
Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków

0

0 / 0

Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków to doskonały wybór na wiosenny obiad dla całej rodziny. Połączenie ziemniaków w mundurkach z boczkiem, chrzanem, ciągnącym się serem, koperkiem i szczypiorkiem z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie aromatyczne i tradycyjne smaki. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżecz. chrzan krakus

300 g ziemniaki młode

200 g boczek

2 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

150 g ser żółty w kawałku

200 ml śmietanka 30%

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie na al dente.

2

W międzyczasie smażymy na małej ilości masła klarowanego boczek pokrojony w kostkę. Gdy się rumieni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę i doprawiamy solą i pieprzem.

3

Śmietankę mieszamy z chrzanem. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.

4

W naczyniu żaroodpornym mieszamy ze sobą ziemniaki i boczek. Dodajemy starty żółty ser i drobno posiekany koperek. Całość mieszamy i zalewamy śmietanką.

5

Zapiekankę wiejską pieczemy około 20 minut, aby ziemniaki były miękkie i śmietanka zwarła wszystkie składniki.

6

Po wypieczeniu zapiekankę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły