Kurczak w sosie dyniowym

Lubella
Kurczak w sosie dyniowym

0

0 / 0

Kurczak w sosie dyniowym to idealny wybór zarówno codzienny obiad, jak i na elegancką kolację. Doskonale wpisuje się w jesienny klimat, kiedy dynia jest w sezonie. Całość najlepiej smakuje z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się samodzielnie lub w towarzystwie ryżu. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

0.50 szt. dynia

200 ml mleko kokosowe

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Z dyni odkrajamy skórkę i usuwamy miąższ i pestki. Kroimy ją w kostkę i przekładamy na blaszkę.

2

Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Posypujemy solą, cukrem i tymiankiem.

3

Dynię pieczemy w piekarniku na 220°C do momentu, aż będzie miękka. Po wypieczeniu studzimy.

4

Upieczoną dynię przekładamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na gładką masę.

5

Sos dyniowy przelewamy do rondelka, doprawiamy w razie potrzeby i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

6

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

7

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż będzie złocisty i usmażony w środku.

8

Usmażonego kurczaka dodajemy do sosu dyniowego i mieszamy.

9

Kurczaka w sosie dyniowym podajemy z makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły