Kurczak w sosie dyniowym
Lubella
Kurczak w sosie dyniowym to idealny wybór zarówno codzienny obiad, jak i na elegancką kolację. Doskonale wpisuje się w jesienny klimat, kiedy dynia jest w sezonie. Całość najlepiej smakuje z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się samodzielnie lub w towarzystwie ryżu. Smacznego!
0
0 / 0
Kurczak w sosie dyniowym to idealny wybór zarówno codzienny obiad, jak i na elegancką kolację. Doskonale wpisuje się w jesienny klimat, kiedy dynia jest w sezonie. Całość najlepiej smakuje z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się samodzielnie lub w towarzystwie ryżu. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
0.50 szt. dynia
200 ml mleko kokosowe
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Z dyni odkrajamy skórkę i usuwamy miąższ i pestki. Kroimy ją w kostkę i przekładamy na blaszkę.
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Posypujemy solą, cukrem i tymiankiem.
Dynię pieczemy w piekarniku na 220°C do momentu, aż będzie miękka. Po wypieczeniu studzimy.
Upieczoną dynię przekładamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na gładką masę.
Sos dyniowy przelewamy do rondelka, doprawiamy w razie potrzeby i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż będzie złocisty i usmażony w środku.
Usmażonego kurczaka dodajemy do sosu dyniowego i mieszamy.
Kurczaka w sosie dyniowym podajemy z makaronem.