Kottu roti — lankijskie placki z kurczakiem i warzywami w curry

Lubella
Kottu roti — lankijskie placki z kurczakiem i warzywami w curry

0

0 / 0

Kottu roti to sycące i aromatyczne danie pochodzące ze Sri Lanki, które łączy w sobie tradycyjne lankijskie placki z kurczakiem, warzywami i intensywnym curry. To idealna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków i potraw z wyraźnym aromatem przypraw. Gotowe danie najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świeżej kolendry. Życzymy smacznego!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. mąka poznańska lubella

300 g pierś z kurczaka

200 ml bulion warzywny

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. marchewka

2 szt. papryka czerwona

0.50 szt. kapusta biała

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka sok z limonki

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. curry

1 szczyp. papryka ostra

1 pęcz. listki kolendry

Przygotowanie


1

W dużej misce przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wlewamy ciepłą wodę i olej, cały czas ugniatając, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

2

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kurczaka pokrojonego w małe kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, paprykę pokrojoną w słupki i kapustę. Całość podsmażamy, aż warzywa zmiękną.

4

Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym i przyprawami według uznania. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

5

Ciasto dzielimy na małe kulki i rozwałkujemy je na cienkie placki. Każdy z nich smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i elastyczne. Po ostudzeniu kroimy w cienkie paski.

6

Do usmażonych warzyw i kurczaka dodajemy pokrojone placki roti i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

7

Kottu roti podajemy z ryżem i posiekaną drobno kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

436

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły