Kottu roti — lankijskie placki z kurczakiem i warzywami w curry
Lubella
Kottu roti to sycące i aromatyczne danie pochodzące ze Sri Lanki, które łączy w sobie tradycyjne lankijskie placki z kurczakiem, warzywami i intensywnym curry. To idealna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków i potraw z wyraźnym aromatem przypraw. Gotowe danie najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świeżej kolendry. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Kottu roti to sycące i aromatyczne danie pochodzące ze Sri Lanki, które łączy w sobie tradycyjne lankijskie placki z kurczakiem, warzywami i intensywnym curry. To idealna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków i potraw z wyraźnym aromatem przypraw. Gotowe danie najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świeżej kolendry. Życzymy smacznego!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mąka poznańska lubella
300 g pierś z kurczaka
200 ml bulion warzywny
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. marchewka
2 szt. papryka czerwona
0.50 szt. kapusta biała
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. curry
1 szczyp. papryka ostra
1 pęcz. listki kolendry
Przygotowanie
W dużej misce przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wlewamy ciepłą wodę i olej, cały czas ugniatając, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kurczaka pokrojonego w małe kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, paprykę pokrojoną w słupki i kapustę. Całość podsmażamy, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym i przyprawami według uznania. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Ciasto dzielimy na małe kulki i rozwałkujemy je na cienkie placki. Każdy z nich smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i elastyczne. Po ostudzeniu kroimy w cienkie paski.
Do usmażonych warzyw i kurczaka dodajemy pokrojone placki roti i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Kottu roti podajemy z ryżem i posiekaną drobno kolendrą.