Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem
Lubella
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem to idealny wybór na szybki obiad czy kolację. Z pewności zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie, pożywne i orzeźwiające połączenia smakowe. Makaron świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy trwa sezon na fasolkę szparagową. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
633
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem to idealny wybór na szybki obiad czy kolację. Z pewności zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie, pożywne i orzeźwiające połączenia smakowe. Makaron świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy trwa sezon na fasolkę szparagową. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron gniazda wstążki lubella
200 g fasolka szparagowa
200 g pierś z kurczaka
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka oliwa
1 łyżecz. suszony tymianek
150 ml śmietanka 30%
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Fasolkę umyj, odetnij końce, przekrój na pół i ugotuj w wodzie z odrobiną cukru i soli.
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw pieprzem, solą oraz posiekanym czosnkiem.
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta.
Na rozgrzanej patelni z oliwą i masłem usmaż kurczaka. Dodaj fasolkę szparagową, makaron, tymianek oraz śmietankę. Dopraw pieprzem i solą.
Kiedy śmietanka się zredukuje, a całość zgęstnieje, dodaj sok z cytryny.
Wyłóż makaron na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.