Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

Lubella
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

1

0 / 0

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem to idealny wybór na szybki obiad czy kolację. Z pewności zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie, pożywne i orzeźwiające połączenia smakowe. Makaron świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy trwa sezon na fasolkę szparagową. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron gniazda wstążki lubella

200 g fasolka szparagowa

200 g pierś z kurczaka

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka oliwa

1 łyżecz. suszony tymianek

150 ml śmietanka 30%

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Fasolkę umyj, odetnij końce, przekrój na pół i ugotuj w wodzie z odrobiną cukru i soli.

2

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw pieprzem, solą oraz posiekanym czosnkiem.

3

Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta.

4

Na rozgrzanej patelni z oliwą i masłem usmaż kurczaka. Dodaj fasolkę szparagową, makaron, tymianek oraz śmietankę. Dopraw pieprzem i solą.

5

Kiedy śmietanka się zredukuje, a całość zgęstnieje, dodaj sok z cytryny.

6

Wyłóż makaron na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły