Bobotie – afrykańska zapiekanka
Łowicz
Bobotie to wyjątkowa zapiekanka z RPA, która łączy mielone mięso z wyrazistymi przyprawami, rodzynkami, jabłkiem i charakterystyczną masą jajeczno-mleczną. Ma delikatnie słodko-korzenny smak, a dodatkowo jest aromatyczna i pożywna. Idealnie smakuje z ryżem z dodatkiem kurkumy lub szafranu. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi i smaczny sposób na poznanie afrykańskiej kuchni w domowym zaciszu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bobotie to wyjątkowa zapiekanka z RPA, która łączy mielone mięso z wyrazistymi przyprawami, rodzynkami, jabłkiem i charakterystyczną masą jajeczno-mleczną. Ma delikatnie słodko-korzenny smak, a dodatkowo jest aromatyczna i pożywna. Idealnie smakuje z ryżem z dodatkiem kurkumy lub szafranu. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi i smaczny sposób na poznanie afrykańskiej kuchni w domowym zaciszu.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 g mielona wołowina
2 szt. jaja
1 szt. jabłko
2 łyżka rodzynki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. kromka chleba
200 ml mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. curry
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. mielony kumin
1 łyżka ocet winny
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Kromki chleba moczymy w mleku, aż zmiękną, a następnie odciskamy z mleka i rozdrabniamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy, aż się zarumieni.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, rodzynki, starte jabłko, ocet winny i rozdrobniony chleb.
Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami.
Mięso z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. Masę wylewamy równomiernie na mięso.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 30 minut, aż warstwa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Bobotie podajemy z ryżem wymieszanym z kurkumą lub szafranem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.