Gjuwecz
Łowicz
Gjuwecz to bułgarski gulasz, który łączy w sobie łopatkę wieprzową, paprykę, bakłażana, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, pomidory i wyraziste przyprawy. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad. Gjuwecz zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dania mięsne o intensywnym smaku. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw kuchni bułgarskiej.
3
0 / 0
Gjuwecz to bułgarski gulasz, który łączy w sobie łopatkę wieprzową, paprykę, bakłażana, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, pomidory i wyraziste przyprawy. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad. Gjuwecz zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dania mięsne o intensywnym smaku. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw kuchni bułgarskiej.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
3 szt. papryka czerwona
1 szt. bakłażan
2 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
5 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
500 g przecier pomidorowy łowicz
250 ml woda
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
10 g papryka słodka w proszku
40 g oliwa z oliwek
1 pęcz. natka pietruszki
1 szcz. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w kostkę, położyć na sicie i obsypać solą. Zostawić na 20 minut, następnie wypłukać.
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, przyprawić pieprzem i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć z patelni i odstawić.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półtalarki przesmażyć razem z bakłażanem na patelni po smażeniu mięsa.
Mięso oraz warzywa umieścić w glinianym lub żaroodpornym naczyniu. Zalać przecierem pomidorowym oraz wodą, dodać przyprawy oraz płaską łyżkę soli. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Gotowy gulasz podawać z posiekaną natką pietruszki.