Gjuwecz
Łowicz
Gjuwecz to bułgarski gulasz, który łączy w sobie łopatkę wieprzową, paprykę, bakłażana, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, pomidory i wyraziste przyprawy. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad. Gjuwecz zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dania mięsne o intensywnym smaku. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw kuchni bułgarskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
592
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
7
0 / 0
Gjuwecz to bułgarski gulasz, który łączy w sobie łopatkę wieprzową, paprykę, bakłażana, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, pomidory i wyraziste przyprawy. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad. Gjuwecz zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dania mięsne o intensywnym smaku. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw kuchni bułgarskiej.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
3 szt. papryka czerwona
1 szt. bakłażan
2 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
5 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
500 g przecier pomidorowy łowicz
250 ml woda
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
10 g papryka słodka w proszku
40 g oliwa z oliwek
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w kostkę, położyć na sicie i obsypać solą. Zostawić na 20 minut, następnie wypłukać.
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, przyprawić pieprzem i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć z patelni i odstawić.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półtalarki przesmażyć razem z bakłażanem na patelni po smażeniu mięsa.
Mięso oraz warzywa umieścić w glinianym lub żaroodpornym naczyniu. Zalać przecierem pomidorowym oraz wodą, dodać przyprawy oraz płaską łyżkę soli. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Gotowy gulasz podawać z posiekaną natką pietruszki.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
592
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.