Gjuwecz

Łowicz
Gjuwecz

3

0 / 0

Gjuwecz to bułgarski gulasz, który łączy w sobie łopatkę wieprzową, paprykę, bakłażana, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, pomidory i wyraziste przyprawy. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na obiad. Gjuwecz zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dania mięsne o intensywnym smaku. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnych potraw kuchni bułgarskiej.

15

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg łopatka wieprzowa

3 szt. papryka czerwona

1 szt. bakłażan

2 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

5 szt. ziemniaki

1 szt. marchew

500 g przecier pomidorowy łowicz

250 ml woda

3 szt. liście laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

10 g papryka słodka w proszku

40 g oliwa z oliwek

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Bakłażana pokroić w kostkę, położyć na sicie i obsypać solą. Zostawić na 20 minut, następnie wypłukać.

2

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, przyprawić pieprzem i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć z patelni i odstawić.

3

Pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojoną w półtalarki przesmażyć razem z bakłażanem na patelni po smażeniu mięsa.

4

Mięso oraz warzywa umieścić w glinianym lub żaroodpornym naczyniu. Zalać przecierem pomidorowym oraz wodą, dodać przyprawy oraz płaską łyżkę soli. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.

5

Gotowy gulasz podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły