Makaron Dan Dan
Łowicz
Makaron Dan Dan to klasyczna potrawa kuchni chińskiej, które swoje korzenie ma w prowincji Syczuan. To pikantne i aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywa soczysty makaron, podsmażane mięso wieprzowe oraz wyraziste przyprawy. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych, pikantnych i intensywnych dań. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
239
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Makaron Dan Dan to klasyczna potrawa kuchni chińskiej, które swoje korzenie ma w prowincji Syczuan. To pikantne i aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywa soczysty makaron, podsmażane mięso wieprzowe oraz wyraziste przyprawy. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych, pikantnych i intensywnych dań. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron ramen
400 g łopatka wieprzowa mielona
5 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 5 cm
4 łyżka sos sojowy
2 łyżka tahini
2 łyżka sos sriracha
1 szt. sezam do posypania
1 szt. cebula dymka do dekoracji
1 łyżka cukier
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Czosnek i imbir posiekać w drobną kosteczkę.
Na woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir i chwilkę przesmażyć. Dodać pieprz syczuański oraz mieloną łopatkę wieprzową. Smażyć na dużym ogniu ok. 7-8 minut, aż mięso nabierze ładnej, brązowej barwy.
Do mięsa dodać sos sojowy, tahini, koncentrat pomidorowy, cukier i srirachę. Energicznie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do odcedzonego makaronu dodać kilka łyżek mięsa i wymieszać. Przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć mięso, posypać posiekaną cebulką dymką oraz sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
239
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.