Makaron Dan Dan

Łowicz
Makaron Dan Dan

1

0 / 0

Makaron Dan Dan to klasyczna potrawa kuchni chińskiej, które swoje korzenie ma w prowincji Syczuan. To pikantne i aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywa soczysty makaron, podsmażane mięso wieprzowe oraz wyraziste przyprawy. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych, pikantnych i intensywnych dań. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron ramen

400 g łopatka wieprzowa mielona

5 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 5 cm

4 łyżka sos sojowy

2 łyżka tahini

2 łyżka sos sriracha

1 szt. sezam do posypania

1 szt. cebula dymka do dekoracji

1 łyżka cukier

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

2

Czosnek i imbir posiekać w drobną kosteczkę.

3

Na woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir i chwilkę przesmażyć. Dodać pieprz syczuański oraz mieloną łopatkę wieprzową. Smażyć na dużym ogniu ok. 7-8 minut, aż mięso nabierze ładnej, brązowej barwy.

4

Do mięsa dodać sos sojowy, tahini, koncentrat pomidorowy, cukier i srirachę. Energicznie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

5

Do odcedzonego makaronu dodać kilka łyżek mięsa i wymieszać. Przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć mięso, posypać posiekaną cebulką dymką oraz sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły