Makaron w sosie kurkowym
Lubella
Makaron w sosie kurkowym to idealny wybór na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i grzybowych smaków. Połączenie spaghetti z delikatnymi grzybami, białym winem i parmezanem nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. To proste danie, które idealnie sprawdzi się, kiedy trwa sezon na kurki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron w sosie kurkowym to idealny wybór na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i grzybowych smaków. Połączenie spaghetti z delikatnymi grzybami, białym winem i parmezanem nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. To proste danie, które idealnie sprawdzi się, kiedy trwa sezon na kurki. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
250 g kurki
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 30%
100 ml białe wino
1 szt. parmezan do posypania
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurki dokładnie czyścimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy, aż będzie złocista.
Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy kurki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Następnie dodajemy białe wino i smażymy, aż odparuje.
Do kurek dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aby sos zgęstniał.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, tak aby makaron dobrze pokrył się sosem.
Gotowy makaron w sosie kurkowym posypujemy tartym parmezanem.