Makaron w sosie kurkowym

Lubella
Makaron w sosie kurkowym

1

0 / 0

Makaron w sosie kurkowym to idealny wybór na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i grzybowych smaków. Połączenie spaghetti z delikatnymi grzybami, białym winem i parmezanem nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. To proste danie, które idealnie sprawdzi się, kiedy trwa sezon na kurki. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g makaron spaghetti lubella

250 g kurki

1 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

200 ml śmietanka 30%

100 ml białe wino

1 szt. parmezan do posypania

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kurki dokładnie czyścimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy, aż będzie złocista.

3

Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy kurki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko zarumienione.

4

Następnie dodajemy białe wino i smażymy, aż odparuje.

5

Do kurek dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aby sos zgęstniał.

6

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, tak aby makaron dobrze pokrył się sosem.

7

Gotowy makaron w sosie kurkowym posypujemy tartym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1203

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

159

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły