Makaron w sosie kurkowym
Lubella
Makaron w sosie kurkowym to idealny wybór na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i grzybowych smaków. Połączenie spaghetti z delikatnymi grzybami, białym winem i parmezanem nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. To proste danie, które idealnie sprawdzi się, kiedy trwa sezon na kurki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1203
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron w sosie kurkowym to idealny wybór na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i grzybowych smaków. Połączenie spaghetti z delikatnymi grzybami, białym winem i parmezanem nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na talerzu. To proste danie, które idealnie sprawdzi się, kiedy trwa sezon na kurki. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
250 g kurki
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 30%
100 ml białe wino
1 szt. parmezan do posypania
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurki dokładnie czyścimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy, aż będzie złocista.
Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy kurki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Następnie dodajemy białe wino i smażymy, aż odparuje.
Do kurek dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aby sos zgęstniał.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, tak aby makaron dobrze pokrył się sosem.
Gotowy makaron w sosie kurkowym posypujemy tartym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1203
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.